2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mentor és ösztöndíj a hátrányos helyzetûeknekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-01 19:28:24
Átcsoportosítottak, így továbbra is lesz pénz a hátrányos helyzetû diákok támogatására. Az RTL Híradó úgy tudja, hogy az Útravaló Ösztöndíj programra a pénzt a felsõoktatásból vonták el. Így azonban megmaradt a több mint 2 milliárd forintos keret.

Szabás-varrás egyelõre még a megrendelõ igényei nélkül. A tagintézményben a 250 diákból 80-nál is többen hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetûek. Õk pályázhattak ösztöndíjra, legtöbbjük nyert is. Havi 4 ezer forintos támogatást és mentort kaptak maguk mellé. Csakúgy, mint a többi 20 ezer diák az országban.

„Nemcsak az iskolai munkáját tudtuk követni, hanem a családit is, ami a szakmához jutását segítheti” – mondta Szabó Klára, a 626-os szakképzõ iskola és kollégium mentora.

Az Oktatási Minisztérium fõosztályvezetõje is elismeri, hogy ezeknek a gyerekeknek sokkal nehezebb az iskolában, mert a szülõk legtöbbször nem tudnak támaszt nyújtani: sem a tanulásban, sem anyagilag.

„Ezeket a gyerekeket az iskola rendszer bizonyos esetekben nem tudja úgy megsegíteni, ahogy kellene. Kisodródnak, a kevésbé jó iskolákba kerülnek és nagyon gyakran lemorzsolódnak, nem jutnak el a szakvizsgáig, az érettségiig és munkanélkülivé válnak” – mondta Hegyiné Pallaghy Szilvia, az Oktatási Minisztérium osztályvezetõje.

Ezért hozták létre az Útravaló Ösztöndíj programot. A költségvetés egyik tervezete szerint idén felére csökkentették volna a hátrányos helyzetû diákok taníttatására szánt összeget. De végül - az RTL Híradó információi szerint - a felsõoktatásból csoportosították át a pénzt, így továbbra is több mint 2 milliárd 150 millió forint jut a programra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!