2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Mikor lesz a nagy ellenõrzés? - Felszámolják a halálutat?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-03-01 20:01:00
Fokozott közúti ellenõrzést tart a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság. Mikor és hol érdemes figyelni? Kattintson a legfrissebb információkért!

A fokozott közúti ellenõrzés ideje: 2010. március 01. és 2010. március 31. közötti idõszak.

A fokozott ellenõrzés kiemelt célja: megyénk közútjai közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

Az ellenõrzési során kiemelt figyelmet fordítunk: a gyalogosok és kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartásának; a gyalogosok és kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságának; valamint a kerékpár kötelezõ tartozékainak ellenõrzése; a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történõ kiszûrése és szankcionálására. A rendõrök azonban minden a közlekedés biztonságát veszélyeztetõ momentumra odafigyelnek, így a sebességhatárok túllépésére is.

Információs háttér:

Napjainkban a gyalogos és kerékpáros közlekedésEurópában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a gyalogosok és kerékpárosok – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevõi – aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemzõ, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végzõdnek.

Hajdú-Bihar megyében fõ célkitûzéseink között szerepel a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, a halálos és egyéb személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának csökkentése. Az elmúlt évben bevezetett intézkedéseink eredményre vezettek, a 2008. évi pozitív tendenciát 2009. évben sikerült folytatnunk. Hajdú-Bihar megyében a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma érzékelhetõen (-16,1%) csökkent. A pozitív tendencia érvényesült a halálos (-8%), a súlyos (-18%) és a könnyû (-16%) sérüléssel járó balesetek tekintetében is. A közlekedési baleset következtében megsérült személyek száma 272-vel kevesebb, mint az elõzõ évben, az elhalt személyek számában azonban növekedés következett be (56→57). Ennek oka az, hogy két halálos kimenetelû balesetben összesen 7 személy vesztette életét.

Az okozók körében jelentõs átrendezõdés történt, a személygépkocsi-vezetõk okozókénti részvétele csökkent, ugyanakkor a kerékpárosok és gyalogosok részvételi aránya számottevõen emelkedett. Megyénkben 2008. évhez képest 2009-ben a kerékpárosok (153→168, +9%), míg a gyalogosok (45→47, +4%) személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet okoztak. Megyénk közutjain 2010. február 18.-ig közúti közlekedési balesetben nyolc fõ kerékpáros, 13 fõ gyalogos sérült meg, valamint három fõ vesztette életét, közülük két fõ gyalogos volt.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenõrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyalogosan és kerékpárral közlekedõk közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvetõ közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át, vagy a kijelölt gyalogos-átkelõhelytõl távolabb próbálnak átkelni az úttesten). A gyalogosok közlekedésére jellemzõ, hogy figyelmetlenek, nem kellõen körültekintõek, takarásból lépnek az úttestre, vagy egyszerûen rosszul becsülik meg a közeledõ jármû távolságát, annak sebességét. A kerékpárosokat érintõ közlekedési balesetek bekövetkezésének másodlagos okaként, gyakran a kerékpárt ittas állapotban vezetõ (hajtó) személy felelõtlen magatartását találjuk. - adta hírül a Hajdú-Bihar MRFK Sajtószolgálat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!