2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fogadjunk, hogy ön is rosszul gyűjti a szelektívet! Tesztelje magát 16 fogós kérdéssel!Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-07 13:45:26
Címkék: Bihari hírek
Hova önti az étolajat? Kivágja a tejesdoboz műanyag kupakját? És a taknyos zsebkendőt beteszi a papírhulladékba? Megannyi kínzó kérdés, de most tesztelheti, mennyire jól ismeri a szelektív hulladékok gyűjtésének szabályait.

Amikor az ember fanyalogva veszi ki a hűtőből a napokkal ezelőtt felbontott, félig még tele lévő, de már érezhetően romlott tartalmú kefíresdobozt, csalódottságánál csak a tanácstalansága lehet nagyobb. Hogyan kellene ezt a közveszélyes hulladékot egy mezei állampolgárnak kezelnie? A fedele fém, a teste műanyag, a benne lévő szerves maradékban pedig hemzsegnek a prebiotikumok. Szétszedve, vagy egyben kellene ezt kidobni, és ha egyben, akkor hova? És ha elmosogatja az ember a dobozt, akkor a csatornába lefolyatott víz pazarlásnak számít, vagy éppen az a környezettudatos viselkedés, ha ezzel megkönnyíti a hulladékkezelő dolgát?

Azért is lehet tanácstalan akár ön is, mert – tapasztalataink szerint – gyakran még a részletesebb útmutatók sem adnak megnyugtató választ még a hétköznapinak látszó kérdésekre sem. Korántsem tűnik egyértelműnek, hogy mit vár el a lakosságtól egy-egy hulladékszállító. Sőt, az is előfordulhat, hogy az adott településtől és az adott szolgáltatótól is függ, hogy milyen típusú szemetet melyik gyűjtőbe kellene dobnia.

Másrészt az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy hulladékudvart nem lehet minden sarkon találni, és elég nehéz úgy környezettudatosnak lenni, hogy a szemetet messzire kell(ene) vinni, mondjuk némi benzint is elégetve közben a kocsiban – hogy az autó nélkül járók logisztikai problémáit már ne is említsük.

Mivel ezzel kapcsolatban számos olyan kérdés merült fel bennünk, amelyre nem tudtunk egyértelmű választ adni, feltettük azokat Gönci Beátának, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának. Az alábbi kvízt az ő válaszai alapján állítottuk össze, ezen ön is tesztelheti, mennyire helyesen birkózik meg a szeméttel. Ha azonban olyan kérdés-választ talál, amelynek kapcsán úgy érzi, nem jogos elvárásokat támaszt önnel szemben a szolgáltató, vagy az ön lakóhelyén esetleg ettől eltérő rendet írt elő a helyi szolgáltató, kérjük írja meg tapasztalatait az [email protected] e-mail-címre.

Ha nem ért el 100 százalékot a teszten, van egy jó hírünk: a szelektíven gyűjtött anyagokat mindig utóválogatják és kezelik a hasznosítás előtt. Ezért nem tragédia, ha például nincs tisztában azzal, hogy a millió műanyagféle közül melyiket dobhatja a gyűjtőbe, és melyiket nem.

A mosogatóvizes kiöblítések segítik a hulladékkezelők munkáját, ha ezt megteszi, környezettudatosan jár el. A PET-palackokat tapossa laposra, az italoskartonokat és a papírdobozokat pedig hajtsa össze minél kisebbre vagy tépje szét, hogy minél kevesebb helyet foglaljon a szállításnál.

Jó tesztelést!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!