2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Apa, hős vagy! – Példát adtak véradásból BalmazújvárosonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-07 14:22:25
Címkék: Bihari hírek
A donorok holdudvara került fókuszba a vöröskeresztesek újvárosi akciójában. Gyerekek, családtagok barátok – és az aktuális nagyrendezvény résztvevői – érezték át a véradás fontosságát, és határozták el, hogy ők is véradók lesznek.

Tenni kell valamit! – gondolták Balmazújvároson a vöröskeresztesek, mikor a sokéves átlaghoz képest csökkenni kezdett a donorszám. Az okok kitapinthatóak voltak: a donorok egy részének egészségi állapota romlott, mások betöltötték a 65 éves korhatárt, az aktív korúak jó része elköltözött vagy ingázik belföldre, külföldre. E folyamatok közben az új véradók száma nem változott. A területi és helyi Vöröskeresztben akadt bőven ötlet, lelkes önkéntes és munkatárs, de a megvalósuláshoz anyagiakra is szükség volt. A Magyar Vöröskereszt VTA 2017-es pályázata segített: erre írta meg programját a helyi 2. számú vöröskeresztes alapszervezet és a Területi Szervezet.


Legerősebb a szülői minta

Tapasztalták, hogy gyakran apáról fiúra száll a donorság, azaz a fiatal, új véradók többségét gyerekkorukban szüleik magukkal vitték a véradásra. A közvetlen, személyes példa hatott a legerősebben. Erre teremtettek alkalmat a vöröskeresztesek azzal, hogy a város szívében az újvárosi családok által kedvelt nyári Motoros Fesztiválra szerveztek véradást és – a Vöröskereszt tevékenységeivel összefüggő – családi programokat 2017. július 7-én. Jó példával járj elöl! – ezzel a szlogennel fogadták a lakosságot és a fesztivál résztvevőit a vöröskeresztes sátrak és standok Balmazújváros szívében.
Játszva, vidáman, együtt

Apa eddig is tudtam, hogy hős vagy, de már jelvényed is van róla

– mondta egy kisfiú. A 13 és 18 óra közötti véradáson ugyanis minden donor szuperhősös kitűzőt kapott emlékbe. A „mindennapok szuperhősei” családjaikkal, gyermekeikkel jöttek. Olyanok is ellátogattak a sátrakhoz, akik most nem adhattak vért, de a hallottak és látottak után elhatározták, véradók lesznek. Közel 1000 embert mozgatott meg a rendezvény, és közülük sokan – gyermekek, szülők, motorosok – jártak a sátraknál. Nem csak a véradásról informálódtak. A szűréseken, egészségügyi méréseken ellenőriztették vérnyomásukat, vércukorszintjüket és testtömegindexüket. Mérlegre tették tudásukat az egészséges életmódról, drogmegelőzésről szóló teszteken. Gyakorolták az újraélesztést az elsősegély-bemutatón. A legkisebbek fejlesztő fajátékokkal játszva megismerték a Vöröskeresztet és eszméit. Összesen 18-an adtak vért – ez a településen nyári időszakban jó eredmény. A cél az, hogy a jövőben megmaradjon, mi több, emelkedjen ez az átlagos érték. A vöröskeresztesek bíznak abban, hogy a rendezvény résztvevőiben és a most felcseperedő generációban sikerült elhinteni a magot arról, hogy vért adni mindannyiunk közös érdeke és ügye. A július 7-i rendezvény erre jó alkalmat adott, és remélhetően a következőn is így lesz – hiszen sokan jelezték, hogy szeretnének több ilyen, helyi jellegű vöröskeresztes véradás-dzsemborit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!