2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Virágba öltözött angyalkák is költöznek a Nagyerdő szívébeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-08 16:12:42
Címkék: Bihari hírek
Négy nap múlva kezdetét veszi az 51 éves Virágkarnevál gyermekprogram sorozata, a Galiba fesztivál. A kisvonaton Afrika állatvilágát megidéző mesebeli figurákkal, többek között oroszlánnal, zsiráffal, és zebrával is utazhatunk együtt a Debreceni Állatkert és Vidámparkban, a dísztó körüli megújított tér fenyves környezetében.

Kettős apropóból tartottak sajtótájékoztatót a Debreceni Állatkert és Vidámpark, Angyalliget Alapítvány által nemezvirágokkal csodálatosan feldíszített víziló-házában hétfőn délelőtt. Augusztus 12-én veszi kezdetét a 48. Debreceni Virágkarnevál mellett kísérőrendezvénye, a Galiba Gyermekfesztivál is, amely augusztus 12-e és 20-a között várja a családokat a Békás-tó közvetlen környezetében, a Lurkó Ligeten, illetve a Debreceni Állatkert és Vidámpark területén: koncertek, bábos és gólyalábas utcaszínházi előadások várhatók, az érdeklődők részt vehetnek honfoglalás kori íjászaton, kipróbálhatják a „ka2al” (kazal) gyerekpályát, de lesz bagolysimogató, „virágörökség” az Angyalligettel, „Hortobágy házhoz jön” nevű program, és KreDenc-kuckó. A tájékoztató záróeseményeként átadták az állatkert legújabb attrakcióját, a Szafari kisvonatot a „régi” dísztó körül, a fenyvesben. Az esemény iránt érdeklődőket a karnevál legifjabb udvarhölgye, az óvodás Mayácska, 200 fej színes virágból álló ruhakollekcióba bújva várta az épület bejárata előtt.


Mindig valami új

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2012-ben útjára indult Galiba Gyermekfesztivál a virágkarneváli felvonulás igazi kistestvére lett. Az óvodások, iskolások, tánccsapatok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival kóstolnak bele a karneválozás örömeibe. Megjegyezte: évek óta növekszik a programsorozat sikere, gyakorlatilag nincs olyan alapfokú intézmény, amely már ne indult volna a Debreceni Virágkarnevál „utánpótlás nevelésében”. Idén is ötvenen jelentkeztek, ebből hét óvoda, kilenc általános iskola, a többi pedig civilszervezet és cég.




Az alpolgármester asszony kiemelte, minden egyes évnek megvan a maga különlegessége, a cél az, hogy a Virágkarnevál egy mindig megújuló rendezvény legyen. Ebben az évben többek közt három, igen szellemes nevű – 1. lurkó: kis legény, pelyhedző bajusz nélkül, 2. suhanc: nagy legény, pelyhedző bajusszal, 3. senior: bajuszos – kategóriában várják Ludas Matyi hasonmások jelentkezését, fiúkat és lányokat egyaránt. A fesztivál időszakában közel száz színes gyermekprogram várja a kilátogatókat.


Babakocsik virágba borulva

– A Galiba fesztivál célja, hogy minél szélesebb érdeklődő kört vonjunk be az eseményekbe, amiből két évvel ezelőtt következett az az ötlet, hogy a legkisebbeket is szólítsuk meg valahogyan. Mivel a karnevál koncepciójához a legközelebb a virágokkal díszített kocsik állnak, ezért arra gondoltunk, hogy a családok a babakocsijaikat díszítsék fel a karneválhoz méltó és illeszkedő módon, és így vonuljunk fel a Galibán – mondta el Oláh Viktor a Hajdú-Bihar Megyei Család- Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője, a babakocsis felvonulás szervezője. A tavalyi évben már körülbelül 35 család vett részt a nem mindennapi látványt nyújtó programon. Ebben az évben augusztus 14-ig várják a regisztrációkat, jelentkezéseket, s az első 25 családot a Karneváléjre szóló családi belépővel is megjutalmazzák a szervezők.


Színpadon a lurkók kedvencei

Kijelenthetjük, hogy hatodik éve fantasztikus ötletekkel és a gondolatadók örömére, olyan színes látványelemekkel gazdagodott a kilenc napos rendezvény, ami ebben az évben különös élményt is ígér.

Augusztus 12-én a Békás-tónál és a Lurkó játszótér területén indul a hagyomány- és értékőr­ző programokkal is tarkított bőséges eseménysorozat a Makám együttes koncertjével. Majd 18-án, több mint hatvan virágos alkotás fog felvonulni 17 órakor – idén új helyszínen, a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén – ahonnan a Debreceni Állatkert és Vidámparkba halad a menet és este 6 órától koncert kezdődik – ismertette Bódor Edit a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: az aznap ingyenes vidámparkban található Ludas Matyi szobornál már délelőtt 10 órától gazdag programkínálat várja az érdeklődőket.


Felszállás a szafari expresszre

A tájékoztató helyszínén a nyár legnagyobb újdonsága az a szafari vonat, melyet augusztus 7-től vehet birtokba a nagyközönség és ami jól összekapcsolja az állatkertet a vidámparkkal. „Ez egy történelmi nap számunkra, hiszen ez az első olyan játék, ami az állatkert területén valósult meg, és ami által igyekszünk a fizikai határokat is bővíteni, illetve egységesíteni a két intézményt” – tudtuk meg dr. Nagy Gergely Sándortól a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetőjétől.



Igyekeztünk egy olyan játékelemet választani, ami illik ahhoz az állatkerti főbejáratnál lévő térhez, amit szerettünk volna megújítani. Bízom benne, hogy a látogatóink nagy szeretettel fogják ezt birtokba venni és ígérhetem, hogy lesznek még attrakcióink ebben az évben” – zárta gondolatait az intézményvezető.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!