2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Halálos hőség: több tízezer áldozata lehet a forróságnakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-11 22:09:16
Címkék: Bihari hírek
Rövid ideig tartott a hét eleji felfrissülés, tulajdonképpen már második hete tart az extrém hőség. Ingerlékenyebbek, szétszórtabbak az emberek, emiatt jelentősen nőtt a balesetek száma.

Csak az elmúlt három napban 9337 esetben riasztották a mentőket,
ami 10 százalékkal több a szokásosnál – közölte az Origo megkeresésére az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. Mint írták, a krónikus betegségben szenvedők, a kisgyerekek és az idősek szenvednek a legjobban a tartós hőségtől, de nem ritka, hogy az egészséges fiatalok is rosszul lesznek a melegben. Külön felhívták a figyelmet az autóvezetőkre, akik türelmetlenebbek, hosszabb a reakcióidejük, ezért több a baleset az utakon.


Az országos rendőrségi összesítés is ezt támasztja alá: ugyanis csak az elmúlt 24 órában 40 baleset történt, egy kétgyerekes anya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meghalt, igaz, ő a vihar miatt.


Több idő kell a felfrissülésre

Extrém hőhullámon vagyunk túl, a hétfői lehűlés is csak átmeneti felfrissülést hozott.
Az emberi szervezet nem tud ilyen rövid idő alatt regenerálódni,
vagyis fokozott terhelésnek van kitéve, hiszen a héten újból beköszöntött a kánikula – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója.

A meteogyógyász a napok óta tartó hőhullámot az egyik leghalálosabb időjárási terhelésnek nevezte. Ilyenkor több 10 ezerrel többen halnak meg, hiszen extrém hőségben a
stroke kialakulásának is nagyobb a veszélye
– hívta fel a figyelmet uniós statisztikai adatokra hivatkozva. Az egészséges szervezetet is megviseli a hőség: sokan panaszkodnak ilyenkor alvászavarokra, fáradékonyságra, dekoncentrációra.

A nagy lehűlésnek sem örül mindenki

Pintér Ferenc szerint a hidegfronti hatások az arra érzékenyeknél fokozottan jelentkeznek. Fejfájással, vérnyomás-ingadozással és ízületi fájdalommal kell számolnia mindenkinek, akit megviselnek a frontok.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint péntek délutántól egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, de a hőmérséklet így sem megy 30-37 fok alá. Szombaton már jobbak a kilátások, hiszen
hidegfront érkezik, ezért délutántól már csak 22-28 fokot mérhetünk.


Szalonnát sütni csak otthon szabad

A katasztrófavédőket elsősorban szabadtéri tüzek miatt riasztják ilyenkor, Mukics Dániel helyettes szóvivő elmondta, ezeket szinte 99 százalékban emberi gondatlanság okozza. Hiába az erdőkben és fásításokban érvényes tűzgyújtási tilalom,
naponta legalább 40 tűzesethez kell kivonulniuk.
Otthon szabad szalonnát sütni, grillezni, de gondoskodni kell a megfelelő oltóanyagokról - szögezte le.

Idén eddig 6300 szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Összehasonlításképpen: tavaly összesen 4622 alkalommal.

A csütörtök esti vihar sok feladatot adott a katasztrófavédőknek: több mint 700 esetben riasztották őket, főleg kidőlt fákhoz, megtépázott tetőkhöz. Kenéznél a viharban egy kétgyermekes anya is meghalt, 25 ezer háztartásban pedig még mindig nincs áram.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!