2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Két vizes vb árát kérnék el, hogy ne legyen munkaerőhiányForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-15 17:21:13
Címkék: Bihari hírek
Kelet-Magyarország és az építőipar szenvedi meg leginkább a munkaerőhiányt.

Két vizes vb vagy másfél Puskás-stadion árából meg lehetne oldani a magyar cégek egyik legnagyobb problémáját, a munkaerőhiányt – így számol a GKI Gazdaságkutató Zrt. A cég 1081 vállalatot kérdezett meg, hogy milyen mértékű munkaerőhiány van náluk, és azt, hogy mekkora állami támogatás ellenében lennének képesek új munkaerő felvételére.

A vállalatok összesen 117 ezer dolgozót tudtak volna felvenni azonnal. Ennek a létszámnak közel felét a nagyvállalatok, harmadát pedig kisvállalatok alkalmazták volna. A kisvállalatokat sújtja leginkább a munkaerőhiány, átlagos létszámuk 23 százalékával tudták volna bővíteni a céget, ha kapnak hozzá támogatást. A 250 fő feletti cégek csupán a munkavállalók 6 százalékát hiányolták.

A vállalatok egy új munkavállaló alkalmazásához átlagosan 2,2 millió forint segítséget igényeltek volna. Ez azt jelenti, hogy egy, a minimálbér egyéves költségétől is elmaradó összeg is jelentős segítség lenne. Az igényelt támogatások átlaga ágazaton belül és ágazatok között sem mutatott nagy különbséget, a 2,2 és 2,6 millió forint közötti sávban mozgott.

Az építőiparban minden harmadik ember hiányzik, az üzleti szolgáltatásokat nyújtó vállalatok létszámuk negyedét, míg a kereskedelemben dolgozók ötödét fel tudnák venni, ha kapnának állami támogatást. Ami a területi megoszlást illeti, a legnagyobb munkaerőhiánnyal a kelet-magyarországi cégek szembesülnek, ezt az elemzés szerint leginkább az elvándorlás okozza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!