2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Túl a csúcson a lakáseladások növekedéseForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-15 17:51:02
Címkék: Bihari hírek
Túl van a zenitjén a lakáseladások növekedési üteme. Budapesten már csökken is a tranzakciószám, ám országos szinten még az idén is bőven kitart a bumm. Tavaly 146 ezret számolt, az idén több mint 150 ezer adásvételre számít az Otthon Centrum.

Országosan 146 ezer lakáspiaci adásvétel történt tavaly, ez 9 százalékal több, mint 2015-ben. Kizárólag Budapesten csökkentek az adásvételek 2015-höz képest; igaz, a 37,5 ezer tranzakció csak 4,2 százalékos visszaesést jelent - derül ki az Otthon Centrum adataiból. A főváros azonban nem mutat egységes képet; míg nagyobb, 5-15 százalékos visszaesés volt a budai kerületekben és a belvárosban, addig a külső pesti kerületek többségében és a Budán a II. külső részén 5-10, a XII.-ben pedig 20 százalékkal több adásvétel volt 2016-ban, mint az előző évben.

A fővároson kívül az összes megyében több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Kiemelkedik Pest megye 28 százalékos növekedéssel, mviel hosszú évek után tavaly többen költöztek ki Budapestről, mint ahányan beköltöztek.

Ez a növekedési dinamika kétszerese volt az országos növekedési rátának, de így is elmaradt Nógrád 39 százalékos, Heves 32 százalékos és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 29 százalékos növekedési ütemétől. Ezekben a megyékben korábban igencsak pangott az ingatlanpiac.

A vidéki régióközpontokban is megfigyelhető a városi agglomerációk előnye az adott várossal szemben, de ennek mértéke elmarad a fővárosétól. A legnagyobb ütemben Székesfehérvár környéki eladások száma emelkedett meg 2015-höz képest, közel 40 százalékkal. A győri agglomerációtól eltekintve – ahol nem történt változás – a többi nagyvárosi agglomerációban is 30-34 százalékos növekedést mutattak a tranzakciók.


Ez Debrecenben ezret meghaladó, a nagyobb agglomerációkban 600, a kisebbekben 400 lezárt lakás adásvételi tranzakciót jelent éves szinten.

Várhatóan az idén a lakáspiaci forgalom eléri, ideális esetben meghaladja majd a 150 ezer tranzakciót. A növekedés üteme azonban lassulni látszik, az előző években tapasztalt két számjegyű növekedési érték idén 6 százalékra mérséklődhet. 2017-ben a tranzakciószámok ezer lakosra vetített értéke alapján továbbra is főváros lesz a csúcstartó.

Az idei évben várható 38-40 ezer tranzakció nem jelent lényeges változást tavalyhoz, vagy akár 2015. évhez képest. A forgalombővülés idén is a belső kerületekből a külső kerületekbe helyeződik át.

Az agglomerációban a legnagyobb, akár 10 százalékot meghaladó tranzakciószám-növekedés Dunakeszi és Szigetszentmiklós mellett a gödöllői és a ceglédi járásokban tűnik reálisnak. A megyei jogú városokban és környékükön 5-10, míg a legnagyobb városokban 5 százalék körüli növekedés várható a tranzakciószámokban, de lényeges különbség nem várható a megyeszékhelyek között.

A Balaton környékén Balatonfüreden, Siófokon, Balatonalmádiban 5 százalékos forgalombővülés valószínűsíthető. A Balaton térségében a tranzakciószám-bővülés mellett erőteljes vándorlási többlet is jelentkezett az elmúlt években.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!