2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Női alakok az új magyar bankjegyeken? Megszólalt az MNBForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-16 17:21:27
Címkék: Bihari hírek
Az elmúlt hetekben egy politikus vetette fel: miért nincsenek nők a magyar bankjegyeken? Bár a pengőkorszak idején még voltak női portrék a pénzeinken, azóta valóban csak férfiak láthatóak a magyar bankjegyeken. Vajon előfordulhat, hogy női alakok kerüljenek a lecserélésre váró 1 000 és 500 forintos címletekre?

Szigetvári Viktor javaslata szerint a Magyar Nemzeti Bank szerepeltethetne női alakokat a még lecserélésre váró új 1 000 és 500 forintos címleteken. Az Együtt választmányának elnöke szerint több nő is van a magyar történelemben, akik méltó arcai lehetnének a pénzeknek. Példának pedig felsorolta többek között
Kéthly Annát,
Brunszvik Terézt,
Zrínyi Ilonát,
Slachta Margitot,
Hugonnay Vilmát,
Kaffka Margitot,
és Jókai Annát is - írja a Délmagyar.

Miért csak férfiak vannak a bankjegyeken?


Az 1997-től kibocsátott bankjegyeink tematikáját az Magyar Tudományos Akadémia elnöke (akkor Kosáry Domokos) által kijelölt történész bizottság javaslata alapján határozta meg az MNB akkori igazgatósága.
A bankjegyekre került történelmi személyiségek közös jellemzője, hogy az évszázadok során jelentős szerepet játszottak a magyar pénzkibocsátásban.

- válaszolta megkeresésünkre a Magyar Nemzeti Bank (MNB)

Korábban egyébként, a pengőkorszak idején több bankjegyünkön is előfordultak női portrék, melyeket Horváth Endre a Pénzjegynyomda korabeli tervezője alkotott, és ugyancsak az ő munkája az 1946-ban kibocsátott 100 forintos bankjegyen látható női portré is.

Hogyan fognak kinézni az új címletek?


Bár a 2014-ben elindított bankjegycsere program részeként, még valóban lecserélésre vár a 1 000 és az 500 forintos címlet, ám az MNB válasza alapján ezekre sem kerülnek majd női alakok.
A 2014-ben megkezdett bankjegycsere célja a technikai korszerűsítés. A  Fejlődés és tradíció szlogen mentén zajló csere bankjegyei őrzik a forintbankjegyek míves grafikai tradícióit a portrék és a hátoldali képek tekintetében, hátterük, környezetük azonban teljes design és műszaki megújuláson ment keresztül. Az utolsó két címlet harmonikusan illeszkedik mind tematikáját, mind a biztonsági elemek rendszerét illetően a már kibocsátott négy megújult címlethez.

- tette hozzá az MNB.

A felvetés egyébként azért is érdekes mert, ha megnézünk néhány más külföldi bankjegysorozatot, akkor azokon sem találni túl sok női alakot. Az angol fontból akad néhány, amelyeken női alak van, de például az amerikai dolláron, a horvát kunán már csak a férfiaké a főszerep.

Ezzel szemben az euró bankjegyeire emberek helyett építmények kerültek. Az 50 eurós címleten előoldalán például ablakok és kapuk láthatók, amelyek a nyíltság és együttműködés európai szellemét jelképezik. A hátlapokon látható hidak az Európa népei, illetve az Európa és a világ többi része közötti kommunikációt fejezik ki - olvasható az Európai Központi Bank oldalán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!