2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Debrecenben tanácskoznak a határon túli zsidó szervezetekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-17 22:16:44
Címkék: Bihari hírek
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezendő határontúli zsidó szervezetek konferenciájáról beszélt a Heti Tv Pirkadat című magazinműsorában.

Nagyon sok magyarországi és határontúli zsidó szervezet, hitközség jön el idén is, a hazaiak közül itt lesznek Nyíregyházáról, Budapestről, de az ország másik végéből, Zalaegerszegről is. A határontúli városok közül érdemes megemlíteni Kolozsvárt, Szatmárnémetit, Nagyváradot, Kassát és még sorolhatnám. Idén lesznek új vendégeink is, akik Máramarosszigetről jönnek - mondta Horovitz Tamás.


Szólt arról is, hogy számukra nagyon fontos, hogy a magyar kormány támogatja az építészeti örökségeknek a megőrzését, megújítását,
ennek egyik nagyon szép példája a szabadkai zsinagóga, ami már részben megújításra került, de például nagyváradi hittestvéreik is kapnak támogatást, abban is bíznak, hogy ez a jövőben folytatódni fog, akár a határontúli temetők megújítása kapcsán.

Horovitz elmondta, a mostani konferencia címe az lesz, hogy Vallási és társadalmi együttműködés a Kárpát-medencében. Szerinte ez az a téma, amiről sokat és sokszor kell beszélni, így a zsidóság tekintetében, hogy miként is tudunk mi jobban együttműködni, határon innen és túl. Fontos az együttműködés más társegyházakkal is, erről is kell beszélni, Debrecen már ebből a szempontból is fontos helyszín, hiszen itt három püspökség működik, de itt van a legnagyobb vidéki hitközség. Azt mindenképpen meg kell jegyezzem, példaértékű az egyházak közötti együttműködés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!