2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
„Megvezet” a vezetői engedély?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-17 22:17:29
Címkék: Bihari hírek
Közel egy évet is veszíthetünk a januárban életbe lépett rendelkezés miatt.

Óriási a káosz a jogosítvány körül, legalábbis ezt gondolhatja az állampolgár, látva, hogy mindig újítanak valamit. S, bár nem tegnap történt, 2017. január 1-jén lépett életbe a legújabb rendelkezés, amely szerint már nem az orvosi vizsgálat időpontjáig, vagyis az igazolás napjáig, hanem a sofőr születésnapjáig érvényes egy vezetői jogosultság, mégis sokan csapdában érzik magukat miatta.

Büntet vagy nem büntet?

Nemrég kétségbeesetten kereste meg lapunkat egyik olvasónk, elmondva, hogy nem egy ismerősét büntették már meg emiatt, s megítélése szerint sem az okmányirodák, sem a rendőrök nem képesek egységesen értelmezni a jogszabályt. Arra volt kíváncsi, hogy ha valakinek mondjuk az idén novemberben járna le a régi szabályok szerint a jogosítványa, viszont áprilisi születésű, vajon büntethető-e.

A konkrét példát alapul véve megkerestük a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesét, Fehérvári Marietta címzetes rendőr századost, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy ebben az esetben bizonyosan nem büntethetett a rendőr, tehát a kedves olvasó bizonyára félreértelmezett valamit.

– Alighanem olyasmiről lehetett szó, hogy az érintett kárvallott a vezetői engedélye előlapján szereplő dátumot, vagyis az okmány lejárati idejét vette alapul, s nem a kártya hátlapján szereplő vezetői jogosultságot. Az utóbbi valószínűleg már lejárt, ami helyszíni bírságot vont maga után, illetve leszállították a sofőrt a gépjárműről. De a 2017 előtt megújított vezetői engedélyeknél a rendőr továbbra is azt a dátumot veszi figyelembe vezetői érvényesség gyanánt, ami a kártya hátoldalán, a 11-es oszlopban szerepel – szögezte le egyértelműen a sajtószóvivő.

Többségünknek tehát nincs okunk az aggodalomra, ám a helyzet azért tartogat még egy aprócska csavart, ami sokakat „megrövidíthet” a jövőben. Tegyük fel, hogy egy áprilisi születésű, mondjuk 51 éves állampolgár 2017 március végén vagy éppen csak pár nappal a születésnapja előtt volt kénytelen megújítani a plasztikkártyáját. Sajnos annak az érvényessége közel egy évvel lesz rövidebb az ilyenkor esedékes 5 éves hosszabbításhoz képest, vagyis nem 2022 áprilisában, hanem 2021 áprilisában kell újraélesíteni.
A tarifák viszont maradtak

Ebből kiindulva nem kevesen gondolják már most is azt, hogy az „egyszerűsítés” valójában megint csak a „lehúzás” újabb minősített esete.

Az viszont egyelőre még öröm az ürömben, hogy az első jogosítványhoz jutás továbbra is ingyenes maradt, és az életkorhoz kötött tarifák sem változtak a korábbiakhoz képest. Ennek értelmében 62 éves korig négyezer, fölötte pedig 2300 forintot kell fizetni a plasztikért. Arra pedig mindenki ügyeljen a jövőben, hogy ha teheti, röviddel a születésnapja után keresse fel a háziorvosát és az okmányirodát.

KM-MJ

 

 

Kinek balról, kinek jobbról olvasandó

Aligha változik egyhamar az a közvélekedés, amely szerint a vezetői engedélyre vonatkozó hazai jogszabályok a világ legbonyolultabb rendszerét alkotják, merthogy mindez egy másik furcsasággal is alátámaszthatónak látszik.

Remélhetően sokaknak nem jelent újdonságot, hogy a vezetési jogosultság érvényességét nem az előlapon kell leellenőrizni, hanem a hátlapon, ott is a 11-es oszlopban, amint arra Fehérvári Marietta is utalt cikkünkben. Csakhogy nem mindegy, hogyan értelmezzük a számjegyeket.

Azok kártyáin ugyanis, akik 2012. augusztus 24-e előtt újították meg az engedélyüket, még az évszámot jelölő számpár van elől, s azt követi a hónap és a nap. Ám a 2012 utáni okmányokra már mindez éppen fordítva került, tehát a nap jelölőjét, a hónap, majd az év száma követi. Bizony ezt se lehetetlen „benézni”, ami adott helyzetben újabb büntetési tétellel terhelheti meg a családi kasszát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!