2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Átverik a magyar autósokatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-03-08 16:23:26
Gablini Gábor azt is elmondta, hogy miért.

A jelenlegi kormányzat teljesen magára hagyta az ágazatot, ezt mutatja, hogy 80 százalékos visszaesést könyvelt el a hazai autóipar - mondta Gablini Gábor a VOSZ ülésén.
Gablini Gábor emlékeztetett arra, hogy mintegy 60 ezer autó tûnik el Magyarország az illegális bontók miatt. Az olajforgalmazásban 15 ezer tonna után nem fizetnek adót. Ha néhány kiskaput bezárnának, jelentõs plusz bevétetelt érhetne el az állam - írja a Világgazdaság Online.

Magyarországra rengeteg autó kerül be az áfa megkerülésével. A látványos akciók helyett a szabályozáson kellene változtatni: törölni kell a halasztott áfa fizetést, mert ez minden ügyeskedés alapja. Nem igaz az sem, hogy az EU tiltja a külföldi rendszámok használatának korlátozását. Erre példa Belgium, ahonnan ma már nem utaznak Luxemburgban autót vásárolni.

Az EU az adók versenyét jelenti, ezért figyelembe kell venni, hogy jelenleg más tagállamok akár 40 százalékos adóelõnnyel rendelkeznek velünk szemben.

Érzékeny téma a biztosítás is, ezen a téren átverik a magyar autósokat - mondta Gablini Gábor. Magyarországon 50-70 százalékos kártérítést fizetnek a biztosítók, ellentétben más országokkal, ahol ez az arány legalább 100 százalék - ezt a gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni. A biztosítók az utóbbi idõben megajánlanak egy kártérítési összeget akár sms-ben, akár e-mailben - csakhogy az az összeg a nettó javítás értékének 40-50 százaléka, nem valós kártérítés vétlen kárnál. Ez nem európai gyakorlat, az emberek átverésérõl szól. Aki pedig ezt elfogadja, az a pótszemle lehetõségébõl kizárja magát - olvasható a VG.hu cikkében.

Ezért kötelezni kellene a biztosítókat a számla ellenében történõ kárrendezésre és azonnal véget vetni a fenti gyakorlatnak, amely a feketegazdaságban mintegy 60 milliárd forintot generál.

A VOSZ-szal évek óta szorgalmazzák a beruházásvédelmi szabályozás bevezetését, ami védelmet nyújtana a franchise rendszereknek. Emellett a kkv-kat segíteni kellene a tehergépjármûvek lecserélésében és szükség van a szolgáltatások áfájának 5 százalékra történõ mérséklésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!