2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Október 23-a a Nemzet Ünnepe!Forrás: saját
Utolsó módosítás: 2008-10-22 08:52:12
Az 1956-os év slágere a "Bárhogy lesz, úgy lesz" volt. Október 23-án azonban az egyetemi ifjúság és a hozzá csatlakozó tömeg azt mondta: ne legyen akárhogy! Elég volt a megalázottságból, a félelembõl és kiszolgáltatottságból, az éjszakai elhurcolásokból és a rögtönítélõ népbírósági perekbõl.

Mit ünneplünk október 23-án?

 

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdõdött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelõk ellenállásának felmorzsolásával fejezõdött be november 10-én.

 

 

Az 1956. Október 23-ai események


Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortûz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nõtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November elsõ napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerzõdésbõl való kilépésrõl és az ország semlegességérõl. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerõvel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott.

 

1956. október 23-i utáni események


A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A sebesültek száma magyar oldalon 19 226, míg szovjet oldalon 1540 fõ volt. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve.
1957. januártól a forradalom résztvevõit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. A forradalom leverését követõ évtizedekben Magyarországon tilos volt errõl az idõszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1989 óta a forradalom kitörésének napja, október 23. nemzeti ünnep Magyarországon

Hozzászólások
Beküldte: tollforgató (2008-10-22 13:53:29)

Kár, hogy mostanában a Nemzeti Ünnepeinken nem ünnepelnek, hanem hõbörögnek.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!