2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nobel-díjat kaphat a Nemzetközi Ûrállomás?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-10 19:24:04
Rekordszámú, 237 jelölt van a 2010-es a béke Nobel-díjra - közölte szerdán az oslói Nobel-intézet. A jelöltek között kínai ellenzékiek és az internet alapítóinak nevei is szerepelnek 38 szervezet mellett. Sõt, még a Nemzetközi Ûrállomás is jelölést kapott.

Geir Lundestad, az intézet vezetõje azt mondta, hogy a 237 jelölt új rekord, az elõzõ csúcs tavaly volt, amikor 205-en kandidáltak a legnagyobb tekintélyû nemzetközi díjra, amit végül az amerikai elnök, Barack Obama kapott meg.

A jelöltek neveit, ahogy ez 50 éves szokás, titokban tartja az intézet, de nem köti a titoktartás azokat, akik fel vannak hatalmazva arra, hogy az általuk javasolt személyek vagy szervezetek jelöltségét közöljék, persze csak akkor, ha ezt akarják. Nem titok, hogy a jelöltek között van az államellenes felforgatás miatt Kínában 11 év börtönre ítélt Liu Hsziao-po. Szintén nyilvános, hogy a jelöltek között szerepel az orosz jogvédõ csoport, a Memorial és annak alapítója, Szvetlána Gannuskina, sõt a Nemzetközi Ûrállomás is, bár még nem tudni, hogy milyen minõségben.

Nyílt titok, hogy jelöltek az internet alapítói. Több ezren lehetnek alkalmasak a jelölésre, így például parlamentek tagjai, kormányok, egyetemek, egyetemi tanárok, és nemzetközi intézmények, valamint azok tagjai. A díj idei nyertesének nevét, mint minden évben, október elején fogják kihirdetni, és a díjat december 10-én adják át Oslóban ünnepélyes keretek között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!