2024. április 24. Szerda, György.
 
Valami megmozdult a gazdaságbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-11 17:29:30
Februárban a vártnál némileg kedvezõbben alakult az államháztartás helyzete, a hiány 381,9 milliárd forint volt, az elsõ negyedév végére a vártnak megfelelõen a bruttó hazai termék 2,5 százaléka a deficit. A recesszió mélypontja a tavalyi harmadik negyedévben volt, ...

azóta az ipari termelés, az export, a beruházások egyaránt kedvezõbben alakulnak, ezért a Pénzügyminisztérium módosított korábbi elõrejelzésein. Valami megmozdult a gazdaságban - mondta csütörtökön Katona Tamás pénzügyi államtitkár. A kormány pénteken küldi el az Állami Számvevõszéknek véleményezésre az államháztartás állapotáról szóló jelentésüket.

A PM tartja elõrejelzését, az államháztartás hiányát változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékában jelöli meg - mondta csütörtökön Katona Tamás, a tárca államtitkára. Az év elsõ három hónapjában a költségvetési szervek továbbra is fegyelmezetten gazdálkodtak - tette hozzá.

A PM februárban több ponton módosította éves elõrejelzését. A GDP 2009-es visszaesése a korábban számoltnál kisebb lett, 6,3 százalék. A mélypont a harmadik negyedévben volt, azután elindult az ipari termelés és az export is - mondta Katona Tamás. A tavalyi GDP 26 ezer milliárd forint volt, 100 milliárddal nagyobb a vártnál - tette hozzá.

A gazdasági folyamatokat látva az idei GDP-csökkenést egy hónapja szállították le 0,2 százalékra. Az ipari termelés januárban már erõteljesebben, 5,7 százalékkal nõtt 2009 elsõ hónapjához képest, decemberrel összevetve pedig 8,8 százalékkal. A külkereskedelmi várakozások számottevõen javulnak: az export 3,6 helyett 5,5 százalékkal nõhet 2010-ben, az import kisebb mértékben, 4,4 százalékkal bõvülhet, a tõkemérleggel együtt az államadósság finanszírozása saját erõbõl megoldható. A beruházások is erõteljesebben 0,8 helyett 1,3 százalékkal gyarapodhatnak. Valami megmozdult a gazdaságban - kommentálta az adatokat Katona Tamás. Az inflációt most magasabbra várják (4,1 helyett 4,3 százalékban), aminek oka a világgazdaság erõsödése miatt megnövekvõ energiaigény okozta áremelkedés.

A kormány - törvényi kötelezettséget teljesítve - a választások elsõ fordulója elõtt 30 nappal elkészítette a részletes jelentést a költségvetésrõl, s azt pénteken átadják véleményezésre az ÁSZ-nak, majd ezt 16 nap múlva nyilvánosságra hozzák - mondta Katona Tamás. A márciusi államháztartási adatokat tartalmazó gyorsjelentést az elsõ választási forduló elõtt nyilvánosságra hozza a PM, de a - mostanihoz hasonló - részletes tájékoztatót csak utána tartják meg - mondta kérdésre válaszolva az államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!