2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A leendő szakmunkás télen tanuljon, nyáron dolgozzonForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-03 21:44:03
Címkék: Bihari hírek
A 90 ezer hazai építőipari vállalkozásnak 97 százaléka kis méretű, ők foglalkoztatják a 277 ezer fős hazai építőipar 90 százalékát. A szakképzésben részt vevő cégek száma a közelmúltban 1032-ről 1592-re emelkedett, de ez még mindig nagyon kevés. A képzésben részt vevő fiatalok 50 százaléka nem jut el a szakmunkás bizonyítványig, óriási a fluktuáció. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint jelentősen át kéne alakítani a szakképzést.

Eleve gondot okoz, hogy a szakma vonzerejének hiánya miatt többnyire azok a gyerekek kerülnek ide, akiket máshová nem vesznek fel - mondta a szövetség elnökségi ülésén Tóth Istvánné alelnök. A szervezet által készített oktatási koncepció szerint - amelyet vitaanyagnak szánnak a szakma számára - az ÉVOSZ iskola helyett a cégek kezébe adnák a képzést.

A jelenlegi szakképző struktúra nem igazodik a piaci igényekhez, ennek következtében több hiányszakmában alig vannak diákok: nincs elég ács, tetőfedő, bádogos - írja a hvg.hu.

A megoldást az úgynevezett üzemek feletti gyakorlati képzés jelenthetné.


A kis cégek nem tudják megadni a gyakorlati képzést, a nagy cégek pedig nem győzik ellátni ezt a feladatot. Emiatt a gyakorlati alapok elsajátításához központi gyakorlati képzőhely lenne a megoldás.

A jelenlegi struktúrában az iskoláknak nem számít, fejlődik-e a gyerek vagy sem, ráadásul a gyakorlati és elméleti képzési napok egymást váltogatják, ami széttördeli a tanulási, fejlődési folyamatot.

Az üzemek feletti képzőhelyek mintaként szolgáló németországi rendszerében ezzel szemben a diákok az iskolai képzéssel párhuzamosan több héten át a központi képzőhelyen dolgoznak, majd szintén heteken át vannak a vállalkozásoknál.

Tóth Istvánné szerint nálunk is erre a rendszerre kellene átállni, a jelenlegi duális képzést tovább bővítve. Az ideális az lenne, ha a gyereknek nyáron dolgoznának, télen tanulnának. Az új struktúra országosan hat-hét regionális központot jelentene modern eszközökkel felszerelve és megfelelő szaktudású oktatókkal ellátva.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!