2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Íme az ország elsõ földimalac bébije!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-11 19:16:11
Megszületett az elsõ magyarországi földimalac kölyök a gyõri állatkertben. Az ellés nem csak hazánkban számít különlegességnek, de Európában az elmúlt egy évben ez az elsõ kölyök és az egész világon is összesen csak három született 12 hónapon belül.

Tavaly érkezett Tanzániából egy földimalac pár a gyõri Xantus János Állatkertbe, ezzel több mint száz év után elõször volt látható földimalac hazánkban. A gyõri földimalacok annyira jól érezték magukat új helyükön, hogy a napokban megszületett az elsõ magyarországi földimalac kölyök. Az ellés nem csak hazánkban számít különlegességnek, de Európában az elmúlt egy évben ez az elsõ kölyök és az egész világon is összesen csak három született 12 hónapon belül - mondta Farkas Adrienn az állatkert munkatársa.

Az 1680 grammal született kölyök alig egy hét alatt 1 kilót gyarapodott anyja gondoskodásának köszönhetõen és lassan kezdi felfedezni lakóhelyét, már egyedül is kisebb sétákra indul. A kölyök az elsõ három hónapot az anyjával kettesben tölti, ezután ismerkedhet meg apjával is. Várhatóan fél-egy éves koráig a gyõri állatkertben marad, majd a tenyészprogram keretében másik állatkertbe költözik majd.

Az egész világon alig több mint 60 földimalac él állatkertekben. Ritkasága miatt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége tenyészprogramot mûködtet a faj szaporításának elõsegítésére.

A földimalac, nevével ellentétben nem hogy a sertéssel, de gyakorlatilag semmilyen más jelenleg élõ állattal sem áll rokonságban. Életmódja alapján leginkább a hangyászokra és a tobzoskákra hasonlít, hiszen kizárólag termeszekkel és hangyákkal táplálkozik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!