2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Elfogadták Budapest költségvetésétForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-11 18:52:50
Megszavazta Budapest 2010-es költségvetését a Fõvárosi Közgyûlés a csütörtöki ülésén. Az elõterjesztés 34 támogató szavazatot kapott, vagyis az MSZP és az SZDSZ képviselõi együtt szavaztak igennel.

A költségvetés ebben az évben 539 milliárd forintos kiadással, 491,5 forint bevétellel és 47,4 milliárd forint hiánnyal számol. Az elõterjesztõ befogadta azt az 5 milliárd forintos módosító javaslatot, amelyet a szocialisták feltételül szabtak a büdzsé elfogadásához.

Az állami hozzájárulások csökkentése miatt szigorú takarékosságra kényszerül a fõváros, ami a közszolgáltatások színvonalának csökkenését is eredményezheti - derül ki az önkormányzat 2010-es költségvetési javaslatából. A dokumentum szerint a költségvetés fõösszege ebben az évben 539 milliárd forint. Ezen belül mûködésre csaknem 275 milliárd forintot tervez az önkormányzat, fejlesztésekre 225 milliárdot, ez a két legnagyobb tétel. A fõváros jelenlegi hitelállománya 161 milliárd forint, az idei tervek között 47,3 milliárdos új hitelfelvétel lehetõsége szerepel. A fõváros az állami normatívacsökkenés arányában visszafogja az intézményeknek járó támogatásokat.

A vitában Horváth Csaba, az MSZP vezérszónoka arról beszélt: a költségvetésben egy új filozófiának, a közösségi városnak is meg kell jelennie, vagyis a fizikai fejlesztés mellett az életminõség javítására is biztosítani kell forrást. A szocialista fõpolgármester-jelölt a többi között itt említette az egészségügyi eszközök beszerzését és a kórházak rekonstrukcióját, az aluljáró-program kibõvítését és a közterek megújítását. A politikus ezek részleteirõl szerdai sajtótájékoztatóján is beszámolt, ahol elhangzott: ha a büdzsét elõterjesztõ Ikvai-Szabó Imre szabaddemokrata fõpolgármester-helyettes befogadja az ezekrõl szóló módosító javaslatot, akkor megszavazzák a 2010-es költségvetést. A módosító javaslat 5 milliárd forintos belsõ átcsoportosítást jelent. A képviselõk 63:0:1 arányban elfogadták ezt az elõterjesztést.

Hutiray Gyula, a Fidesz vezérszónoka szerint a költségvetés kétarcú, mert látszatra óvatos, hiszen a tartalékokat magas szinten akarja tartani, másrészt viszont pazarló. Hozzátette: vannak olyan részei az elõterjesztésnek, amelyeket tudnának támogatni, de összességében nem. Az ellenzéki politikus szerint a büdzsé elfogadásával 2013-ra másfélszeres lenne Budapest adósságállománya, ami minden eddiginél nehezebb helyzetet eredményezne az egyensúly helyreállításakor. A Fidesz ellenzi azt is, hogy a fõváros az alapvetõ mûködéshez szükséges ingatlanokat értékesítene.

Bagdy Gábor KDNP-s frakcióvezetõ úgy fogalmazott: a fõváros a családi ezüst utolsó darabjait is eladná, miközben ugyanúgy a csõd felé száguld. Hozzátette: nemcsak a város jelenét, hanem a jövõjét is felélnék, miközben a következõ ciklusra üres kassza és félkész beruházások maradnak.

A képviselõk 34 igen szavazattal, 30 nemmel, tartózkodás nélkül fogadták el a büdzsét, hárman pedig nem szavaztak. Az MSZP és az SZDSZ képviselõinek együttes szavazatával lett meg a szükséges számú voks, miután szerdán letette a képviselõi esküt Élõ Norbert, aki Hagyó Miklóst váltotta a szocialista frakcióban.

A szavazás után Lakos Imre, az SZDSZ képviselõje bejelentette: õ és párttársa, Bõhm András kilépnek a fõvárosi szabaddemokrata frakcióból, és a továbbiakban független képviselõként vesznek részt a közgyûlés munkájában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!