2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Állami kompenzáció jár a földek örököseinekForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-05 15:57:40
Címkék: Bihari hírek
Az állam köteles kompenzációt fizetni azoknak a végrendeleti örökösöknek, akik a földforgalmi törvény jelenlegi szabályai miatt nem tudnak hozzájutni örökségükhöz. Így értelmezte az alaptörvényt tegnapi határozatában az Alkotmánybíróság. A testület szerint az Országgyűlésnek az év végéig ki kell egészítenie a hiányos földügyi szabályozást.

Az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányjogi panasz nyomán vizsgált egy minden bizonnyal sokakat érintő témakört, a földek végrendelet szerinti öröklését.

A panasz szerint egy látássérült, rokkant asszony a barátnőjétől örökölt volna három, egészen kis alapterületű földrészletet, amelyek kiegészíthették volna az ő korábbi hasonló méretű külterületi parcelláit. Az AB-t megkereső panaszos közölte: a 98 évesen elhunyt barátnőjét nyilván a hosszú éveken át tartó jó kapcsolat indította arra, hogy még 2012-ben az ő javára végrendelkezzék. A földeket a rendszerváltozás után mindketten vagyoni kárpótlás útján szerezték meg. A beadványból kiderült az is, hogy a végrendelkezőnek nem volt gyermeke vagy más törvényes örököse.

A közjegyző a haláleset után a hagyatéki eljárásban megállapította ugyan, hogy a végrendelet formailag szabályszerű, de az államot nevezte meg örökösnek, s ezt a döntést a törvényszék jóváhagyta, mégpedig a 2013. évi földforgalmi törvény alapján. Ez a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a földművesnek nem minősülő egyszerű magánszemély végrendelettel földet örököljön, ha a tulajdonában lévő ingatlanok nagysága ezzel meghaladná az egy hektárt.


Az Alkotmánybíróság a szerdán közzétett határozatában rámutatott, hogy az öröklési jog az alaptörvény védelme alatt áll, ezért minden olyan szabály, amely halál esetén a tulajdonszerzést korlátozza, valójában beavatkozás az öröklési jogba. Utaltak rá: tartalmazza az alaptörvény azt is, hogy az alapvető jog korlátozható ugyan, de csak más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben és az elérni kívánt céllal arányosan.

Ebből az következik, hogy bizonyos tényezők – mint a termőföld nélkülözhetetlensége, véges volta – indokolhatják, hogy a törvény közérdekből korlátozza a tulajdonszerzést végrendelet útján. Az így okozott vagyoni hátrányt azonban kompenzálni kell, ami azt jelenti, hogy az állam, mint szükségképpeni örökös, köteles ellentételezést juttatni a végrendeletben megjelölt örökösnek.

Az AB az év végéig adott időt az Országgyűlésnek ahhoz, hogy megszüntesse az alkotmánysértő mulasztást, s a kompenzációról szóló rendelkezéssel kiegészítse a földforgalmi törvény jelenlegi szövegét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!