2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Gyorsabb lesz a gyógyszerek kiváltásaForrás: vg.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-05 16:12:18
Címkék: Bihari hírek
Hiba nélkül zajlott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér március és augusztus közötti próbaidőszaka. Az e-egészségügyi rendszerbe november 1-jéig minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató belép, de a mentősök, a fogorvosok és a magánorvosok csak jövő ősszel csatlakozhatnak.

November 1-jéig összesen tízezer kórháznak, járó- és fekvőbeteg-ellátó helynek, háziorvosnak és gyógyszertárnak kell csatlakoznia az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (EESZT) – mondta Vartus Gergely, az e-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos. Eddig az adminisztratív folyamatot a háziorvosoknál 4722-en kezdték meg, ez a háziorvosok 75 százaléka. A több mint 400 kórház, fekvő- és járóbeteg-ellátó hely közül már 315 indította meg a folyamatot, míg a patikák 80 százaléka jelezte csatlakozását az EESZT-hez.

A e-egészségügyi rendszer kísérleti tesztje március 15-től már élesben, 80 intézmény bevonásával és 400 ezernél több egészségügyi adat rögzítésével, valamint csaknem 400 ezer e-recept kiváltásával megtörtént. Nagy János háziorvos szerint novembertől személyi igazolvánnyal vagy tajkártyával, akár vény nélkül is kiváltható a patikában a recept. Novembertől egyébként a betegek számára semmi nem változik, ugyanis 2018 végéig a vényt felíró orvos köteles a betegeknek papíralapú receptet is adni, 2019-től pedig csak akkor, ha a beteg ezt kéri. A recept új formátuma, adattartalma teljesen megegyezik majd az eddig megszokottal, de kerül rá egy pluszvonalkód.
Az EESZT-rendszerhez egyelőre az alapellátó fogorvosok és az Országos Mentőszolgálat még nem csatlakozhat – mondta Vartus Gergely. Készül a jogszabály, amely szerint a mentőknek és a fogorvosoknak is csatlakozniuk kell a rendszerhez, de a mentősök a betegek adatait már novembertől látják. A magánorvosoknak 2018 novemberéig kell csatlakozniuk az e-egészségügyi rendszerhez.

Eddig a betegek ellátásával kapcsolatos adatok lokálisan kerültek be a kórházak, rendelők adatbázisába, ám a korábbi betegadatok nem kerülnek még fel azonnal az EESZT-be – mondta a Világgazdaság kérdésére Vartus Gergely. Egy 20 milliárd forintos uniós projekt ad majd arra lehetőséget, hogy öt évre visszamenőleg a zárójelentéseket és a betegek ellátásával kapcsolatos információkat elkezdjék feltölteni az e-egészségügy felhőalapú rendszerébe.

Több kód helyett egy lesz

Az e-recept bevezetésével gyorsabban válthatók ki a gyógyszerek, mert az eddigi több vonalkód helyett egyetlen vonalkódot kell majd azonosítani a patikákban – mondta a Világgazdaságnak Kovács Zalán zirci gyógyszerész. Hozzátette: az EESZT-n keresztül a betegek minden gyógyszertranzakciója látható lesz, ahogyan az is, hogy a különböző területen dolgozó orvosok mit írtak fel, és abból mit váltott ki a páciens.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!