2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Már csak néhány évre keresnek állást a fiatalokForrás: vg.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-05 16:19:10
Címkék: Bihari hírek
A korábbiaktól nagyon eltérő igényei vannak az Y és a Z-generációknak a munkaadókkal szemben.

Az Év Családbarát Vállalata díj alapítójaként a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom együttműködést kötött a Családbarát Vállalat Mentorszervezetekkel, a GE Hungary-vel, a British Telecommal, a K&H-val és az Ingatlan.commal. Tordai Ágnes, a mozgalom vezetője a megállapodás aláíráshoz kapcsolódó háttérbeszélgetésen elmondta: a cél az, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyermekek. Mozgalmuk abban segít, hogy a vállalkozások ebben miként tudnak partnerek lenni. Ujvári Enikő, a Balansz-Munka-Magánélet Program vezetője hozzátette, hogy már 2009 óta foglalkoznak ezzel. Eleinte furcsán néztek ránk, manapság azonban ezzel egyre kevesebb probléma van.


Szabó Zoltán, a British Telecom ügyvezetője szerint az elmúlt években nagyon megváltozott a lojalitás kérdése, valamint a munkavállalókkal szembeni elvárás – manapság másképpen kell motiválni és megtartani a kollégákat. „Át kell értékelnünk a lojalitást, ma már nem 10 évre keresnek állást a munkavállalók, már annak is örülünk, ha valaki 5-6 évet nálunk marad, az átlag ennél sajnos alacsonyabb” – tette hozzá.

Fontossá vált a magánélet és a munka közti egyensúly

Szabó úgy véli, meg kell találni a munka és a magánélet egyensúlyát, a hozzájuk jelentkezők is azt keresik, hogy megfelelő idő jusson a családra, a magánéletre. Az ügyvezető elmondta, készítettek egy felmérést a Z generációra vonatkozóan – ők azok, akik most fejezik be felsőoktatási tanulmányaikat –, amiből kiderült: ez a generáció már úgy szeretne sokat keresni, hogy a munka mellett több idő jut a magánéletre is. A szakember szerint velük már másképpen kell kommunikálni, hiszen ők már okostelefonnal, tablettel a kézben nőttek fel.


Az Y generáció valóban más, mint az X, de sokat is tanulunk egymástól – fogalmazott Vámos Tamás, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az X generáció tagjai olyan körülményeket akarnak létrehozni cégüknél, amiben jól érzik magukat a munkavállalók. Marton Éva, a GE családbarát programjának vezetője szerint a különbözőségek szempontjából teljesen mindegy, hogy egy multiról vagy egy kkv-ról beszélünk, mert ugyanazok az igények a munkavállaló felől. Cégüknél van gyermekbarát iroda, ahol a szülő úgy dolgozhat, hogy ott van mellette a gyermeke is. Ennek az irodának a kihasználtsága szerinte nem lényeges, hiszen maga a tény, hogy van egy ilyen lehetőség, az már önmagában egy hozzáadott értéke a vállalatuknak.

Megváltozott a kapcsolattartás módja

 

Az Ingatlan.comnál szinte csak Y generációs munkavállalók dolgoznak. Rózsa Katinka, a cég HR vezetője elmondta, hogy náluk is kihívás a munkaerő toborzása és a megtartása, mivel ma már az is fontos, hogy a munkahely az önmegvalósítás színtere is legyen, amivel a dolgozó azonosulhat.

Vélekedése szerint ez a generáció már részben az interneten él, ugyanakkor attól nem lesz családbarátabb egy cég, ha munkavállalója otthon is elérhető a nap 24 órájában, ugyanis ebben könnyű átesni a ló túloldalára – fűzte hozzá. Elmondta, a kapcsolattartás is sokat változott az elmúlt években: már különböző chatcsatornákon, különböző chatszobákban kommunikálunk egymással, amivel már nem az email vagy a telefon az elsődleges.

A fiatalok már csak 2-3 évre keresnek állást

2008 óta nagyon átalakult a munkaerőpiac, a válság első éveiben a munkavállalók nagyon féltették munkahelyeiket, és a bankszektort különösen sújtotta ez a helyzet – hangsúlyozta Révész Bálint, a K&H HR Személyügyi szolgáltatások vezetője. Hozzátette, a válság évei mára elmúltak, ugyanakkor a kivándorlás az Y generációnál jól érzékelhető jelenség, a K&H-nál ők is tapasztalnak ilyet. „Többek között emiatt is egyre több az üres pozíció, a bank érzékeli, hogy már nem 15-20 évre terveznek a munkába állók, inkább maximum 2-3 évre” – tette hozzá.

Kifejtette, számukra az az elsődleges, hogy fejlődni tudjanak, vagyis ha 2-3 éven belül nem tudnak magasabb pozícióba kerülni bankon belül, akkor váltanak. Révész Bálint szerint azt is el kell felejteni, hogy ha egy kolléga elmegy, utána már nem látják szívesen a cégnél – később már visszajöhet akár magasabb pozícióba is. Tapasztalataik szerint az Y generációs kollégák legelső elvárása ma már a rugalmas munkavégzés: már az állásinterjún kérdezik, hogy távoli elérés szempontjából milyen lehetőségek vannak a cégnél, milyen laptop, telefon jár a munkavégzéshez, ugyanis nekik már fontos, hogy a legújabb technológiai eszközökkel tudjanak dolgozni. Mészáros Tibor, a K&H HR Tanácsadói és toborzás főosztály vezetője hozzátette, náluk is van arra lehetőség, hogy nem egy irodakörnyezetben kell ledolgozni azt az időt, ami éppen arra a napra jutott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!