2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Soha nem dolgoztak még ennyien az unióbanForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-06 13:35:50
Címkék: Bihari hírek
Csúcson van a foglalkoztatottság az Európai Unióban, a tavalyi évhez képest 3,5 millióval több embernek van munkája. Magyarország is jól teljesít, a 2020-ra kitűzött céltól már csak 1,3 százalékkal van elmaradva az ország.

Rekordszinten van a foglalkoztatottság az Európai Unióban. A mutató csaknem valamennyi tagországban emelkedik - közölte csütörtökön közzétett jelentésében az Európai Bizottság.

A legfrissebb negyedéves jelentés szerint az Európai Unió továbbra is
egyértelműen a foglalkoztatás és a növekedés javulásának irányába halad.

A helyzetértékelésből kiderült, hogy 2017 második negyedévében a foglalkoztatás az EU egészében 1,5 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal nőtt 2016 azonos időszakához képest.

A tavalyi évhez képest az EU egészében 3,5 millióval többen dolgoznak,
ami azt jelenti, hogy összesen 235,4 millió embernek van munkája, és ez minden idők legmagasabb szintje.

A növekedés az elmúlt négy évben különösen a fiatalok körében volt kedvező. Miközben a fiatalkori munkanélküliség még mindig túl magas, ez a ráta folyamatosan és a teljes népesség körében mért adatoknál nagyobb ütemben csökkent.

Jelenleg 16,9 százalékon áll, tehát a 2008-asnál alacsonyabb szinten.

A bizottság arról is beszámolt, hogy a munkanélküliségi ráta közel minden tagállamban folyamatosan csökken 2013 közepe óta, és augusztusban volt a legalacsonyabb az EU-ban 2008 novembere óta.

A gazdaság a tagállamok mindegyikében bővül, az EU egészében 2,4 százalékos, az euróövezetben 2,3 százalékos növekedést regisztráltak a tavalyi évhez képest, és szinte valamennyi tagországban tovább folytatódott a háztartások jövedelmének emelkedése.

Illusztráció
Forrás: Cultura Creative/Alys Tomlinson

Az eredmények biztatóak: Európában több embernek van állása, mint valaha, a munkanélküliség pedig kilenc éve most a legalacsonyabb - emelte ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért felelős uniós biztos.

Magyarország a foglalkoztatottság 68,6 százalékos a 15-64 évesek körében, ez azt jelenti, hogy 4 millió 444 ezren dolgoznak ebben a korosztályban.

A 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 1,6 százalékponttal, 73,7 százalékra nőtt 2017 augusztusában.

Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 81,6, a nőknél 66,1 százalék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!