2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A hajdúsági értékeket népszerűsítik a pályázati pénzbőlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-06 13:50:55
Címkék: Bihari hírek
A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2000000 Ft támogatást nyert „Tudod-e?” című pályázatával a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt HUNG-2017 pályázat I. célterületén.

A HUNG-2017 pályázat I. célterülete a helyi értékek bemutatását, helyi-, tájegységi-, megyei értékek népszerűsítését célozta települési rendezvényhez kapcsolódóan. A pályázattal elnyerhető támogatás összege 1 millió forinttól 2 millió forintig terjedt. A támogatást nyert tevékenységet 2017. december 31-éig kell megvalósítani.

Az értékeléskor figyelembe vették a pályázat célkitűzését, megalapozottságát, szakmaiságát, a pályázati terv kidolgozottságát, a tervezett költségvetés részletezettségét. Ezeken túl kiemelt előnyt jelentett az általános és középiskolás diákok bevonása a programba, illetve, hogyha a pályázó megyei önkormányzat három vagy több településsel együttműködve valósítja meg programját.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nyertes projektjében szerepel egy kiállítás, ami Hajdú-Bihar Megye Napjához (november 22.) kapcsolódóan 2017. november 20-a és 24-e között kerül megrendezésre; valamint egy “Tudod-e” kérdés-felelet játék a helyi értékekről, amit azon a héten minden nap máshol, a résztvevő települések iskoláiban, rendhagyó óra keretében valósítanak meg.

A rendhagyó órákon derül majd ki az is, ki lett az októberben meghirdetésre kerülő kreatív pályázat nyertese a településen. A kreatív pályázatra a jelentkező iskolás csapatoknak pályamunkájukban településük egy általuk kiválasztott, a helyi értéktárban szereplő értékét kell megjeleníteniük, szabadon választott technikával, szabadon választott alapanyagok felhasználásával. A Megye Napjára szervezett, egy hétig tartó kiállításon a beérkezett pályaműveket is bemutatják.

A “Tudod-e” projekt megvalósításában Hajdú-Bihar megye 5 települése (Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Létavértes, Püspökladány) vesz részt. Ennek köszönhetően a program hetében a rendhagyó órákon minden nap más-más település értéktára lesz a főszereplő. (A Megye Napján, november 22-én Létavértes lesz a helyszín.) A kiállítás pedig egész héten minden résztvevő településen látható lesz.

A diákok bevonása a helyi értékek megismeretetésébe, megőrzésébe amúgy nem újkeletű Hajdú-Biharban. A megyei önkormányzat már a HUNG-2016 pályázatban is részt vett az „Értékeink vetélkedő Hajdú-Bihar megyében” projekttel (szintén a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával). Ennek keretében már több mint egy éve elindította azt a folyamatot, amely a felnövekvő nemzedék érdeklődését igyekszik felkelteni a helyi értékek, az értékgyűjtés iránt. A cél, hogy a fiatalok megismerjék és megbecsüljék környezetük, településük, tájegységük értékeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!