2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ezért dolgozott az MNB: eleget gyengült végre a forint?Forrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-06 14:19:02
Címkék: Bihari hírek
Az MNB augusztus második felében jelezte, hogy kész tovább lazítani a monetáris kondíciókon, majd szeptemberi ülésén ezt meg is tette a Monetáris Tanács. Ennek köszönhetően a 302-es mélypontról már tíz egységgel emelkedett az euró-forint árfolyam. Részben ez volt a jegybank célja, és az elemzők szerint a következő időszakban is sikerülhet a 310-315-ös sávban tartani a magyar devizát, ellenkező esetben akár kész lehet még tovább menni a Monetáris Tanács.

Sikeresen beszélte le a forintot a jegybank

Augusztus második felében egészen 302-ig erősödött a forint az euróval szemben, amire 2015 eleje óta nem volt példa. Ott azonban az MNB-nek kezdett már kellemetlen lenni a túl erős forint, ezért augusztus végén jelezték, hogy készek nem konvencionális eszközökkel tovább lazítani a monetáris kondíciókon. Ezt aztán meg is tették szeptemberben, amikor 10 bázisponttal csökkentette a Monetáris Tanács a kamatfolyosó alsó szélének számító egynapos betéti rátát, illetve tovább korlátozták a három hónapos irányadó eszköz állományát és növelték a devizaswap-tenderek keretösszegét.



De miért kellemetlen az MNB számára a túl erős forint?


1. Egyrészt évek óta hangoztatják, hogy nincs eredménycéljuk, ennek ellenére a profitot folyamatosan a devizaátváltásból eredő nyereség biztosítja. Ehhez pedig szükség van arra, hogy a forint ne erősödjön a devizatartalék bekerülési árfolyama (jelenleg 301,4) alá az euróval szemben.
2. Másrészt az erős forint az inflációs kilátásokat is befolyásolja, márpedig az MNB kimondott célja az árstabilitás elérése. A jegybanki cél a 3%-os infláció elérése, a túl erős forint viszont ennek elérését még jobban kitolná.
3. Harmadrészt az MNB az elmúlt években többször kommunikálta azt a véleményt, hogy szerinte a gyenge forint az exporton keresztül a gazdasági növekedésre is kedvező hatással van.


Az elmúlt időszak jegybanki politikáját látva arra a következtetésre juthatunk, hogy a 310-315-ös árfolyam az ideális számukra mindhárom szempontból.

Eddig sikeres is volt a "forintgyengítő hadművelet", hiszen a mélyponthoz képest már több mint három százalékkal gyengült a magyar deviza az euróval szemben, ebből 2 százalék az elmúlt egy hónapra esett. Vagyis a jegybank akár elégedett is lehet azzal, hogy sikerült finoman visszaterelgetni a forintot a kívánatos árfolyamsávba.

De meddig maradhat ez így?

Innen mér csak az a kérdés, sikerülhet-e tartósan gyengén tartania a forintot az MNB-nek. A fundamentumokkal ugyanis nehéz lesz szembe menni, azok pedig továbbra is a magyar deviza mellett szólnak kezdve a fizetési mérlegünk többletétől az utóbbi évek felminősítéséig, a hozamok és a CDS-felárunk eséséig. Az elemzők a szeptemberi MNB-döntés után többnyire azt gondolják, hogy ha akarja, akkor fenn tudja tartani a 310 körüli árfolyamot a jegybank, ennek érdekében pedig készek lehetnek akár további lépéseket is tenni.

Elsősorban a magyar jegybank vártnál lazább politikájának és kommunikációjának és a bankrendszer növekvő likviditásának köszönhető, hogy az euró-forint jegyzés ismét 310 fölé emelkedett az utóbbi időszakban - olvasható az Unicredit legfrissebb negyedik negyedéves elemzésében. A bank szakemberei szerint további érdemi forintgyengülésre kevés az esély 315 környékére, a következő hónapokat a 305-315-ös sávban töltheti a magyar deviza, alapesetben ennek a sávnak az alsó fele lehet meghatározó. Ahhoz, hogy a forint tartósan 310-312 fölé gyengüljön az alábbi három dolog egyike kellene: újabb nemzetközi kockázatkerülés, az EKB a vártnál gyorsabban és erősebben szigorítson vagy az MNB agresszívebben lazítson.


A bank elemzői arra is figyelmeztetnek, hogy hosszabb távon a magyar jegybank devizatartalékai emelkedhetnek annak köszönhetően, hogy megpróbálja megóvni a forintot az erősödéstől. Ez viszont éppen ellentétes lenne az MNB céljával, az utóbbi hónapokban mi is többször írtunk arról, hogy mindenképpen szeretnék elkerülni a cseh csapdát, amikor jelentős devizavásárlásokkal tudják csak megfékezni a deviza nemkívánt erősödését.

Alapesetben az Unicredit is arra számít, hogy az MNB a kamat alacsonyan tartásával és a forintlikviditás növelésével próbálja majd megfékezni a forinterősödést, amit a fundamentumok indokolnának. A likviditásnövelés kapcsán kiemelik, hogy a jegybank reménye az lehet, hogy előbb-utóbb a régióban a forint finanszírozó devizává válik, ami szintén segíthetne gyengén tartani.

Összességében a fenti eszközöket figyelembe véve az elemzők szerint a következő két évben várhatóan sikerrel jár majd a jegybank, 305 felett tudja majd tartani az euró-forint jegyzést. Ehhez azonban az eddigi nem konvencionális eszközök mellett arra is szükség lehet, hogy ismét engedjék nőni a devizatartalékot.

Nemrég frissítette forinttal kapcsolatos véleményét a Commerzbank is: szerintük az év végéig 309 körül ingadozhat az euró-forint árfolyam. Az elemzők szerint igazából akkor látjuk majd a magyar jegybank lazításának jelentőségét, amikor a régiós vetélytársak és az EKB szép lassan elkezdik majd leépíteni a támogató intézkedéseket.

Éppen ennek a széttartásnak köszönhetően 2018 végére 315-ig gyengülő forintra számítanak, csak azért nem becsülnek ennél is nagyobb forintgyengülést, mert közben a fizetési mérleg 4-5%-os GDP-arányos többlete folyamatosan támogatja majd a forintot.

A német bank szakemberei szerint az sem módosít majd érdemben a forintról kialakuló képen, hogy a hitelminősítőktől további elismerések várhatók. Az S&P a közelmúltban már semlegesről pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátását, és az elemzők nem lennének meglepve, ha az év vége előtt még valamelyik hitelminősítő fel is minősítené Magyarországot, bár arra nem számítanak, hogy mindhárom nagy hitelminősítő esetében közeleg a hasonló lépés.

Az MNB politikája mellett még egy tényező van, ami volatilitást okozhat a forint árfolyamában: ha a magyar kormány és az EU közti viszony tovább romlik majd a következő időszakban. A közelmúltban a menekültkvóták kapcsán élesedett ismét ez a vita, ami a Commerzbank szerint végső esetben oda vezethet, hogy további szankciókat léptetnek életbe Magyarországgal szemben, akár az uniós források egy részét is megvonhatják, ami már a növekedést is érzékenyen érintené. Alapesetben ugyanakkor nem számolnak ezzel az elemzők, szerintük valamilyen megoldást sikerül majd tető alá hozni a feleknek.

A napokban a Nordea elemzői is azt a fő megállapítást tették, hogy egyelőre sikeres az MNB forintgyengítő törekvése, ugyanakkor szerintük amagyar jegybank is arra kényszerül majd a következő egy évben, hogy a régiós és európai környezetben szigorítson politikáján. Ez pedig a kedvező gazdasági fundamentumokkal együtt elhozza majd a forint nem kívánt erősödését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!