2024. április 24. Szerda, György.
 
A vekerdiek számíthatnak egymásraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-07 16:42:58
Címkék: Bihari hírek
A kétévente megtartott falunapnak már híre van a környéken.

Eredetileg Mária Terézia által idetelepített románok alapították a berettyóújfalui járásban található kistelepülést. Napjainkban az alig több mint száz lelket számláló falucskát döntő többségében magyar ajkú nyugdíjasok lakják. A legtöbb család már generációk óta az egykor szebb napokat látott községben él mondván, ők itt vannak itthon.

– Ki kell mondani, korosodik Vekerd. A fiatalok közül a könnyebb boldogulás reményében többen elmentek, de aki itt maradt, annak van munkája a környéken. Mindenki ismer mindenkit, aminek leginkább előnyei vannak: ide nem tud úgy idegen bejönni, hogy valaki ne látná, illetve régi ismeretségek révén összetartó közösséget alkotunk.

Van mozgóboltunk, ami ellátja, amit eltud, ami pedig ott nem kapható, azt a falugondnoki szolgálatunkon próbáljuk megoldani, bárkinek gondja van, telefonál és hozzuk a szomszéd településről, amire szükség van. Mióta a közmunkaprogram elindult gyakorlatilag megszűnt a bűnözés. Korábban kétszer is életre hívtuk a polgárőrséget, de jelen helyzetben nem látom jelentőségét – árulja el Juhász István polgármester.
Megtöbbszöröződik a népesség

Vekerd két éve tart falunapot, olyankor Juhász István elmondása szerint megtöbbszöröződik a falu népessége, sokan érkeznek a szomszédos településekről, de messzebbről jött vendég sem ritka.

– A falunapot az önkormányzat udvarán szoktuk tartani, és mivel már híre van, ilyenkor összejön legalább 2-300 ember. Jó hangulatban eszünk-iszunk, nótázunk, beszélgetünk, jól szokott sikerülni. De már többször is jártak nálunk nyugdíjasok Debrecenből és Pocsajból, mert szeretnek itt lenni, megérinti őket az itteni hangulat. Természetesen a falunap mellett kínálunk más programokat is a helyieknek, ezeknek az alpolgármester, és a képviselők a fő motorjai. Előfordul, hogy buszos kirándulást szerveznek, és hozzám fordulnak egy kis segítségért. Bármit kérnek, én megpróbálom megvalósítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!