2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Több tízezren találhatnak munkátForrás: Debrecen Online
Utolsó módosítás: 2008-08-27 14:04:22
Az ÁFSZ adatai szerint fõként a mikrovállalkozások bõvítenének.

Az idei második negyedévben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) tizenkettedik alkalommal készítette el negyedéves munkaerõ-gazdálkodási felmérését. A megkérdezett szervezetek száma közelítette a 9,6 ezret, melybõl 7,7 ezer cég válaszolt (80,9 százalék). Az adatfelvétel során többek között arra vártak választ, hogy a kérdezés idõpontjában rögzített létszámhoz képest hogyan alakul a foglalkoztatottak száma három, illetve 12 hónap múlva.

A mintában szereplõ gazdasági szervezeteknél a közölt adatok szerint a felmérést követõ negyedévben 1,9 százalékkal növekedhet, egy éven belül pedig 1,8 százalékkal bõvülhet a foglalkoztatottak száma. Összességében a várható létszámnövekedés, amely a létszámmozgás eredõjeként jött létre, 71,3 ezer fõ. Rövid távon a mikrovállalkozások erõteljesebb, míg a többi vállalkozási formában szerényebb mértékû létszámbõvítést jeleztek a munkáltatók. Éves távlatban is a felmérésben részt vevõ valamennyi munkáltató - méretkategóriától függetlenül - létszámbõvítést tervez. A válaszoló szervezetek több mint fele azonban stagnálást vár mindkét idõintervallumban, a növekedésre számítók aránya egyharmados, csökkenéssel pedig a válaszadók tizede kalkulál.

A KSH 2007. évi intézményi adatai és a felmérés 2008. második negyedévi tényadatai alapján a jövõre becsült létszámváltozás a legtöbb nemzetgazdasági ágat pozitívan érintheti. Nagyobb létszámbõvítést a feldolgozóiparban és ezen belül különösen a fafeldolgozás, papírgyártás, kiadói-nyomdai tevékenység területén, a gépiparban, a kereskedelem, javítás ágazatban, az építõiparban, a pénzügyi közvetítés, ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás területén terveznek a munkáltatók. Létszámcsökkenést fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása, a máshova nem sorolt feldolgozóipar, az oktatás valamint a nem fém ásványi termékek gyártása nemzetgazdasági ágakban, ágazatokban prognosztizálnak a vállalatok vezetõi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!