2024. április 24. Szerda, György.
 
Ezekkel az eszközökkel küzdenek a cégek a munkaerőhiány ellenForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-09 19:07:05
Címkék: Bihari hírek
A munkaerő megtartása érdekében a cégek döntő többsége bért emel, a munkaerőhiányt pedig a munkaszervezés átalakításával próbálja enyhíteni - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatásából. A munkaerőhiány leginkább a kis vállalkozásokat sújtja.

A hazai vállalkozások körében a munkaerőhiányt észlelők aránya 2014-től indult meredek emelkedésnek. 2016-ban már a válaszadók 36%-a vélte úgy, hogy a munkaerőhiány az egyik legfontosabb tényező, amely akadályozza cége üzleti tevékenységét, 2017-ben pedig 38%-uk.

A vállalkozások döntő többsége tett lépéseket annak érdekében, hogy megtartsa meglévő munkaerejét. Legnagyobb arányuk (70%) béremelést vezetett be, jelentős azok aránya (59%) is, akik a munkakörülmények, munkaeszközök fejlesztésével igyekeztek vonzóbbá válni dolgozóik számára. Közel a vállalkozások fele (49%) továbbképzések biztosításával, illetve a munkahelyi hangulat javításával próbálkozott. Szintén jelentős (47%) azon vállalkozások aránya, amelyek a Cafeteria-rendszer bevezetésével, fejlesztésével igyekezték megtartani dolgozóikat. A válaszadók 42%-a a vezető-beosztott kapcsolat javításával, 36%-a az atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével, 35%-a előrelépési lehetőségek felajánlásával, 25%-a pedig biztosítási kötvények, egészségmegőrzési programok finanszírozásával próbálja megtartani munkaerejét.



A munkaerő megtartása érdekében a legkevésbé a 20-49 fős, a nem exportáló, az építőipari, illetve a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások tudtak lépéseket tenni. Míg a leginkább a 100 fő feletti, a döntően exportáló, az egyéb gazdasági szolgáltatások terén tevékenykedő, valamint a részben külföldi tulajdonban álló cégek voltak képesek tenni munkaerejük megtartása érdekében.

A válaszadó cégek több, mint egyharmada (36%) szembesült az elmúlt egy évben munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. Létszám szerint a legnagyobb arányban (43%) a legkisebb cégek (20-49 fős) küzdenek munkaerőhiánnyal.

A legtöbb cégnek (86%) az új, tapasztalt munkavállalók felvétele okozott gondot. A válaszadók több, mint kétharmadának (71%), az új, kezdő munkavállalók felvétele, míg 60%-uknak e dolgozók megtartása jelentett problémát.

A munkaerőhiányt a legtöbben (42%) a munkaszervezés átalakításával, az atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével (39%), valamint új toborzási módszerek alkalmazásával (38%) igyekeztek orvosolni. A válaszadók egyharmada (34%) a versenytársakhoz képest magasabb béreket vezetett be, 29%-uk pedig a munkaerőigény csökkentése érdekében beruházást hajtott végre. A megkérdezettek 20%-a diákmunka alkalmazásával próbálta enyhíteni a problémát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!