2018. július 16. Hétfő, Valter.
 
Lakást vásárol és lecsapna az állami ingyenpénzre? Mutatjuk a nyolc kézenfekvő megoldástForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-11 16:08:34
Címkék: Bihari hírek
Többféle módon is a támogatja az állam a lakáshoz jutást. Vásárlás előtt, vásárláskor és utána is van miből válogatni. Súlyos milliókról van szó, megéri az utánajárást.

A Bankmonitor összesítése a legfontosabb támogatási formákat mutatja be.

A vásárlást megelőzően a legkézenfekvőbb állami támogatású termék a lakástakarék. A befizetésekre 30%-os állami támogatás jár, amelynek egy szerződés esetén a felső határa évente 72 ezer forint. A lakástakarékhoz lakáshitel is jár, azonban ennek felvétele nem kötelező, csak lehetőség.

A lakástakarékon kívül megemlíthető a Start-számla és a babakötvény is. Államilag támogatott előtakarékossági formáról beszélünk ebben az esetben is. A felhasználásra csak a gyermek felnőtté válásakor nyílik lehetőség, és akkor például lakhatásra is fel lehet használni az összegyűjtött megtakarítást. Ebbe beleértendő az is, ha lakásvásárláskor az ügyfél önerőként használja az akár több évtizede gyűjtött pénzt.

Vásárláskor a legjelentősebb állami támogatási forma a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), amely meglökte az ingatlanpiacot. Attól függően, hogy az ügyfél milyen lakást (új vagy használt) vásárol és hány meglévő vagy vállalt gyermeke van, akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás is elnyerhető.

Külön érdemes kezelni a 3 vagy többgyermekesek által elérhető csok 10+10 konstrukciót. Ekkor a 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás mellett maximum 10 millió forint erejéig kedvezményes hitelt is kap az ügyfél. Ez a lakáshitel a futamidő alatt rögzített kamatozású, bármi történjen is a hitelkamat 3% lesz. Csak összehasonlításul, ha egy hagyományos hitellel vetjük össze a csok 10+10 hitelét, akkor az legalább a duplájába kerülne.
Bankmonitor.hu 

A csok 10+10-en kívül más kedvezményes lakáshiteltermék is van a piacon, amihez kamattámogatás kapcsolódik. Két formát különböztethetünk meg, az egyik az otthonteremtési kamattámogatás. Ezzel viszont most alig élnek, mert ha a kamatozás 6% alatt van, akkor az állami kamattámogatás nem jár. Ráadásul a támogatás csak a futamidő első 5 évében érvényes, utána a hitel is piaci alapúvá változna. A másik fajta kamattámogatott hitel olyan, amely akár 20 évre is ad támogatást, viszont igényelni csak néhány banknál lehet, és a kamatozása sem olyan kedvező, hogy azzal megelőzné a piaci hiteleket.

Legutóbb a hitelelengedés került be az állami támogatási formák közé. Ennek lényege, hogy a 2018. január elseje után született 3. vagy további gyermekre, 1-1 millió forint hitelelengedés vehető igénybe. Egy példán keresztül szemléltetve, ha van 4 gyermekünk, de ebből csak kettő született az említett dátum után, akkor 2 millió forintos hitelelengedésre jogosult az ügyfél. Számításaink szerint egy átlagos 8 millió forintos hitelnél az 1 millió forintos tartozáscsökkenés a törlesztőben bő 10%-os esést hoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!