2018. július 16. Hétfő, Valter.
 
Több mint tízmillió forintért vett golyóálló mellényeket a NAVForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-11 16:45:05
Címkék: Bihari hírek
Lövedékálló mellényeket vásárolt a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, egyes darabok 120 ezer forintba kerültek, másokért negyedmillió forint körüli összeget fizetett a szervezet. A NAV a közelmúltban több hasonló beszerzést is elindított, azokban éleslőszerek és speciális muníciók szerepeltek a vásárlási listán. A hivatal emberei sokszor veszélyes, felfegyverzett adócsalókkal és csempészekkel kerülnek szembe, a fegyvereket, más eszközöket az ilyen helyzetek kivédésére, kezelésére használják fel.

Hetven lövedékálló mellényt vásárolt a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a szervezet három különböző típusú védőfelszerelést szerzett be. Egyes darabokat kívül lehet hordani, mások viszont rejtve védik viselőjüket, bizonyos mellényekre pedig extra kiegészítőket is szereltek, ilyen például a málhaöv. Az adóhatóság összesen megközelítőleg 14 millió forintot fizetett a felszerelésért. Némely darabok 120 ezer forintba kerültek, de akadtak negyedmilliós vételárúak is.

A beszerzéskor nemegyszer fontos szempont volt az úgynevezett ballisztikai betétek tömege, a repeszek elleni védelem, de a szövet kopásállóságára is figyelt a NAV, ahogy az egyik típusnál felmerült az is, hogy a mellényeket borító huzat légcsatornás-e, s így elvezeti-e viselőjének testhőjét. A három különböző típusú mellénynél egyébként – mint az a hivatalos kimutatásból kiderül – egyetlen érvényes ajánlat futott be.

Mint a szervezettől megtudtuk, a korábban megvásárolt lövedékálló mellények használhatósági ideje ötévente lejár, ezért kell időszakosan beszerezni új darabokat. A mellényeket a vám- és pénzügyőrök, illetve a NAV nyomozó hatóságának munkatársai használják majd. – A kollégák testi épsége minden akciónál elsődleges, ezért van szükség egyéni védőfelszerelések beszerzésére – jegyezték meg a hivatalban.


Érdemes megemlíteni, hogy nem ez az első fegyverzeti jellegű beszerzés, amelyet a NAV az elmúlt hetekben, hónapokban lebonyolított vagy megkezdett. Az adóhivatal a nyáron például több mint hatszázezer lőszer megvásárlására tett közzé felhívást, akkor pisztolytöltények és gépkarabélyokba való muníció mellett sörétes lövedéket és vaktöltényeket is tartalmazott a lista. Ez a mennyiség a hatóság fegyvereseit egy évre láthatja el lőszerrel. Ennek kapcsán jó tudni, hogy a hatóságnál lőfegyvert a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók viselhetnek, a hatszázezer töltényt ők használják el nagyrészt gyakorlásra, lőkészségük szinten tartására.

Azóta újabb lőszerbeszerzési eljárást is elindított a hatóság, abban a procedúrában ezer darab festéklőszer szerepelt. A mennyiség nem tűnik különösebben nagynak, a szóban forgó muníció ugyanakkor különlegesnek számít. Ezek a töltények ugyanis olyan lőszerek, amelyek amellett, hogy a testnek csapódva kellemetlen, csípéshez hasonló érzést keltenek, festékfoltot is hagynak, így nyomon követhető, ki kit talált el. Az efféle lőszereket a világ számos pontján használják, és bizonyos helyeken olyan katonai egységek felkészítésekor is alkalmazzák, amelyek utóbb ellenséges területeken vesznek részt harcokban. A különféle lőszerbeszerzések mellett – korábban – bizonyos fegyveralkatrészeket is vett a hatóság.

A NAV feladatait, munkáját ismerve egyébként nem nevezhető különösebben meglepőnek, hogy a szervezet időről időre lőszert, fegyvert és lövedékálló mellényeket vásárol. A hivatalnak több olyan bűncselekményfajta feltárása is a feladata, amelyeknél könnyen megeshet, hogy agresszív, mindenre elszánt és ennek megfelelően felszerelt személyek vagy csoportok ellen kell fellépnie. Került már a hatóság látókörébe például olyan cigarettacsempész-banda, amely, ha kellett, fegyverrel is megpróbálta megvédeni illegális üzletét, ahogyan találtak a hivatal munkatársai lőfegyvert illegális szeszfőzdét üzemeltető személynél is. A hatóságnak időről időre drogcsempészekkel is dolga akad, közülük némelyek fegyvert is visznek magukkal, nem csak illegális szereket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!