2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Gáz jó, áram rosszForrás: nepszava.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-14 19:07:00
Címkék: Bihari hírek
Az Európai Bizottság friss rendelete értelmében az egyes kockázati csoportokba sorolt tagállamoknak gázellátási válságok idején kötelező lesz egymást kisegíteniük. Most az erre vonatkozó tervek kidolgozásán a sor. Az egyeztetésekben Brüsszel is többletjogokat kap.

A leírás erősen hasonlít arra a brüsszeli villamosenergia-ipari tervre, ami ellen a Fidesz - a rezsiharc jegyében - határozottan tiltakozik. Eszerint Magyarország semmiféle energiaellátási vagy biztonsági hatáskört nem enged át magától se brüsszeli, se térségi szintre.

Lapunk megkeresésére az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mégis üdvözölte az új gázrendeletet. A kétoldalú ellátási vésztervek szerintük hatékonyan kezelik a kockázatok megelőzését és kezelését. Egyszersmind emlékeztetnek, hogy a magyar kormány által kifogásolt „operációs központok” ötletét az Európai Bizottság csak a villamosenergia-piacra vonatkoztatta. Egy szakértő lapunknak a különbséget abban világította meg, hogy míg az árampiaci felvetés a teljes erőmű- és hálózati rendszer kialakítását, annak tartalékaival és irányítóközpontjával együtt országosról térségi szintre emelné, addig a gázrendelet csupán a vészhelyzeti kisegítésre összpontosít. Ebben természetes partnereink a hozzánk vezetékkel csatlakozó EU-tagállamok, így Ausztria, Horvátország, Románia és Szlovákia. Megjegyzendő, hogy a 2006-os és 2009-es orosz-ukrán gázstopok idején Magyarország, ha eseti módon is, de már segítette gázzal Horvátországot, Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát.

Szakértők szerint nagyban könnyítene a gázellátási vészhelyzetek orvoslásán, ha a környező államok a hatalmas, még tél elején is alig félig töltött magyarországi gáztárolókban saját biztonsági készletet tartanának. Ám az ilyen irányú tárgyalások mindeddig kudarcba fulladtak. Komolyabb készletet csak az orosz gázt ideszállító Gazprom tároltat nálunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!