2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Pálinkával kezdték, kolbásszal folytattákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-15 15:04:01
Címkék: Bihari hírek
A tájegység gazdaságának jelenlegi helyzetéről adott hű képet a XX. Bihari Számadó Napok eseménysora.

– Tényleg jó ez a kiállítás, kell is ide, berettyóújfaluba, de mintha kicsi lenne a sportcsarnok a rendezvénynek. Szűkek a standok közötti közlekedőfolyosók, a kiállítók közel vannak egymáshoz. Megmondom őszintén, úgy érzem, hál’ Istennek, kinőtte a kiállítás a helyét. Ez pedig mutatja, mintha éledezne Bihar gazdasága – Szabó István vélekedett így a XX. Bihari Számadó Napok rendezvényről a helyszínen szombat délelőtt. Mások is válaszoltak kérdésünkre, hogy tetszik-e a kínálat, az expó, és kivétel nélkül kedvező válaszokat kaptunk. Néhányan ki is fejtették, hogy színes a felhozatal, ízléses az áruk „tálalása”, jó hangulatú az esemény. Ez utóbbiról a nagyszínpadon egymást folyamatosan váltó fellépők gondoskodtak. A kultúrműsor is alkalmazkodott a számadó napok céljához (Bihar gazdaságának bemutatása), csakhogy ebben az esetben a tájegység hagyományőrzéséről és a kultúrájáról volt szó. Az eseményen a rendezők, szervezők több féle díjat is kiosztottak.
Fotó: Kovács Péter


Ötezer adagos konyhára

A Termékdíjat, a múlt évi számadó napokhoz hasonlóan, a magyarhomorogi önkormányzat kapta. A látogatót megállásra késztető standjukon gusztusos tálalásban sorakoztak a befőttek, a savanyúságok; az utóbbiakat alkotó zöldségféléket csillag-, hold-, nap-, kisház- és még sokféle alakúra vágták készítői. A paravánon kötények, terítők, táskák. – Amit itt lát, azt mindet a közmunkásaink állították elő. A mezőgazdasági programban zöldséget termelünk, azokat dolgozzuk fel, és egy, naponta ötezer adag ételt készítő debreceni konyhára szállítjuk. A helyi sajátosságok programban pedig a textiliák készülnek. Negyedik alkalommal vagyunk a számadó napokon, a termékeinken keresztül bemutatjuk a magyarhomorogi emberek munkáját, találékonyságát, ügyességét – mondta az egyik árusító.

A mellettük lévő kiállítóhely körül mindig voltak nézelődők, mi több, a szőttesek előtt kézimunkázó asszonyokkal sokan szóba is elegyedtek. Mi is ezt tettük: – Szegény Erzsébet vagyok, Komádiból érkeztem, és amit itt lát, az mind a Bihari Népművészeti Egyesület tagjainak keze munkáját dicséri. Fontos a hagyományőrzés, hogy az utókornak bemutassuk, átadjuk elődeink által létrehozott óriási értéket. Én a komádi hímzést viszem tovább, de itt vannak a furtai asszonyok is, akik a településük ugyancsak országos hírű textilmunkáit mutatják be.
Fotó: Kovács Péter


Bemutatják az újat

A rendező megyei kereskedelmi és iparkamara két helyi munkatársától, Szabó Andrea Ildikótól és Molnár Éva Magdolnától tudtuk meg, hogy ebben az évben több új kiállító is jelentkezett a számadó napokra. Közéjük tartozik a bakonszegi Y-Food Kft. Vezetője, Daróczi Lajos elárulta, hogy ők valójában öt év kihagyás után tértek vissza erre az expóra. Távolmaradásuk oka pedig az volt, hogy az esemény közel esett az újfalui mézes napokhoz, így természetesen a saját rendezvényüket részesítették előnyben. – Túl vagyunk egy komoly termékfejlesztésen, és ennek eredményét hoztuk el bemutatni, népszerűsíteni Bihar legnagyobb gazdasági vásárán.

A Baptista Szeretetszolgálat azonban ténylegesen először jött el a számadó napokra. – 30 önkormányzattal állunk kapcsolatba a megyében, benne vagyunk a köztudatban, ám erre rá szerettünk volna erősíteni, és ennek kiváló lehetősége ez a rendezvény – fogalmazott Nagy Róbert vezető.


Minden, ami kedves nekik

– Szabad? – kérdezi félénken három diáklány a tálcán műanyag poharakban kínált pálinkára mutatva. – Ha elmúltatok 18, akkor igen – jött a válasz, ám a lányok már mutatták is a személyigazolványukat, majd előbb megillatozták, utána megkóstolták a kellemes kipárolgású italt. – Vegyetek a tányérról kolbászt és kenyeret, jó lesz a pálinka után – kínálta a standon lévő finomságokat a két hölgy, Albu Mónika és Maro Mónika. Majd miután nevetve és jókedvűen elmentek a lányok, hozzánk fordultak. – Berettyóújfalu partiumi testvértelepüléséről, Margittáról érkeztünk. Itt voltunk a korábbi kiállításokon is. Elhoztuk mindazt, ami nekünk is kedves: a kerámiáinkat, textíliáinkat, kertjeink zöldségeit, a vendégszeretetünk jeléül pedig egy kis pálinkát, kolbászt és kenyeret.

Az expó díjazottai

Nyíri-díj:
Kogyilla Árpád iskolaigazgató (Berettyóújfalu)

Vásár-díj:
1. Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola
2. Nagyrábé önkormányzata
3. Bessenyei György Szakgimnázium (Berettyóújfalu)

Termék-díj:
1. Magyarhomorogi önkormányzat
2. Tépei önkormányzat
3. Tóth Zoltán egyéni vállalkozó (Berettyóújfalu)

Agrárkamarai-díj
Mezei István őstermelő (Berettyóújfalu)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!