2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hihetetlenül népszerű Magyarország és a skót whiskeyForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-15 15:41:49
Címkék: Bihari hírek
Ez a hét sem volt eseménytelen a hazai és a nemzetközi gazdaságban. A német pénzügyminiszter figyelmeztetésével kavarta fel az állóvizet. A Dove félresikerült reklámja kiverte a biztosítékot az amerikaiaknál, és ennek apropójából összeszedtük a történelem legbotrányosabb reklámjait. Kiderült az is, hogy a magyar turizmus megállíthatatlanul nyomul.

Újabb válság fenyeget a leköszönő német pénzügyminiszter szerint

Wolfgang Schäuble a németek távozó pénzügyminisztere, aki mostantól a német szövetségi parlament irányítását veszi kezébe, újabb világválság kockázatára hívta fel a figyelmet. Schäuble szerint túl sok olcsó pénzt helyeztek ki a piacokra a jegybankok, és ismét gyors az eladósodás.

Kiemelte azt is, hogy magas az állami és a magánszféra eladósodottsági szintje. Emellett az EU-tagállamok bankrendszerének helyzete, ezen belül is a válság után a bankok könyveiben még megmaradt rossz követelésállomány, aggodalomra adhat okot.


Néhány híresség egészen elképesztő módon spórol

Warren Buffett például 54 évig ugyanazt reggelizte, és a lehető legolcsóbban oldja meg a nap legfontosabb étkezését. Ingvar Kamprad az IKEA alapítója elmondása szerint csak fejlődő országokban jár fodrászhoz.

Az olvasók megtudhatták az is, hogy Michael Bloomberg évekig hordta ugyanazt a cipőt. Szerinte nem volt szüksége több cipőre, ezért nem költött rá fölöslegesen.


Információs oldalt hozott létre a NAV

A NAV olyan oldalt hozott létre, amelynek segítségével biztonságosabban rendelhetők a különböző termékek külföldről. Napjainkban egyre népszerűbb az online vásárlások piaca, sokan ráadásul az Európai Unión kívülről, Kínából vagy az Egyesült Államokból rendelnek.

Egyre többen rendelnek online
Forrás: Facebook

Mivel sokan nincsenek tisztában vele, hogy a termék árán kívül egyéb költségeket is ki kell fizetni, az online oldal abban segít, hogy elmagyarázza ezeket a többletköltségeket. Megírtuk azt is, hogy egy férfi több mint 1,2 milliárd forinttal tartozik a NAV-nak.


Bemutattuk az utóbbi évek legbotrányosabb reklámjait

A Pepsi és a Dove elbújhatnak a listán szereplő reklámok mellett. A csajok bunyójától kezdve egészen a kiskutya hányattatott sorsáig minden megtalálható, amiből igazán felháborító reklámot lehet csinálni.

A Dove reklámja botrányt kavart
Forrás: AFP/Daniel Sorabji

De volt már példa öngyilkos robotra, és egy egész ország megalázásától sem riadt vissza az egyik cég. A reklámokat megtekinthetik ITT.


A skót whiskey népszerűsége az egekben, de van olyan víz, ami árban vetekszik vele

Heston Blumenthal séf, a Michelin csillagos Fat Duck angliai étterem alapítója a füstölt vízre esküszik. Szerinte az ételeknek ettől a hozzávalótól kifejezetten egyedi ízük lesz. Az Oak Smoked Water elnevezésű üveges víz 100 ml-es kiszerelésben elképesztően drága, 1500 forintba kerül. A termék értékén az is dob, hogy igen nehéz beszerezni.

Más a helyzet a méltán híres skót whiskey-k területén. Akkora a kereslet az alkoholos ital után, hogy a Diageo lépett, és két, mára ikonikussá vált, de korábban bezárt lepárlót újra megnyit.


Az Auchan béremeléssel ment a sztrájk elébe

November 1-től előrehozott, általános béremelést kap az Auchan összes áruházi, nem vezetői pozícióban dolgozó alkalmazottja. A bérek átlagosan közel 14 százalékkal emelkednek, sőt létszámemelés is elképzelhető.

Illusztráció
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az áruház alkalmazottjainak átlagos havi keresete, az újabb emelésnek köszönhetően átlagosan 247 ezer forintra nő. Az elmúlt két évben összesen 2,7 milliárd forintot fordított bérfejlesztésre az Auchan.


Elismeri az IMF a magyar gazdaság teljesítményét

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az őszi világgazdasági prognózisában. A magyar gazdaság idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a tavalyi 2,0 százalék után.

Illusztráció
Forrás: AFP/Zach Gibson

A 2022-es évre változatlanul 2,2 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak az IMF elemzői. Az éves átlagos infláció a tavalyi 0,4 százalék után idén 2,5 százalékra, jövőre pedig 3,2 százalék lehet a legfrissebb, októberi prognózis szerint.


Jól teljesít a magyar turizmus, és Matolcsy György szerint nagy fordulatot hajtott végre a gazdaság

Matolcsy György szerint a gazdaságpolitika tizenkét fordulatot hajtott végre az elmúlt években, ezért megszorítások nélkül sikerült elérni a költségvetés stabilizálását. Szerdán a dízelesek örülhettek a múlt heti drágulás után.

Illusztráció
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Jól teljesít a magyar turizmus, a teljes vendégforgalom együttesen 3 százalékkal nőtt. Jó hír az is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint szeptemberben minimálisan ugyan, de lassult az infláció.


Richard Thaler nyerte a közgazdasági Nobel-díjat

Az idei közgazdasági Nobel-díjat az amerikai közgazdász Richard H. Thaler, a Chicagói Egyetem professzora nyerte, a viselkedés közgazdaságtanban végzett kutatásaiért.


Thaler főleg a döntéshozatali mechanizmus viselkedés lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásával érdemelte ki az elismerést, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!