2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Külön pénzt kaphatnak a kórházak arra, hogy mindenki mosson rendesen kezetForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-17 19:42:38
Címkék: Bihari hírek
Alig van kézfertőtlenítő a kórházakban, pedig sokan halhatnak meg kórházi fertőzésben. Fiatal orvosok (RESZASZ) akcióztak is emiatt, most kiderült, hogy akár önálló finanszírozást kaphat az infekciókontroll – írja a Medicalonline.

Az internetes szaklap a NEVES Betegbiztonsági Fórumon elhangzottakból idézve írta, hogy módszertani levelek készülnek a kórházi ellátással összefüggő műtéti sebfertőzések, pneumónia, véráramfertőzés és húgyúti fertőzések megelőzésére. Antmann Katalin, az SE Kórházhigiénés Osztályának főorvosa szerint a helyzetértékelést követően a járó- és fekvőbeteg-ellátók számára is készül antibiotikum stewardship és képzési módszertan is.

Mindehhez Belicza Éva azt is hozzátette, a tervek között szerepel, hogy az IC tevékenységet kiemelik a HBCS-ből, és mindent, ami ehhez kapcsolódik – pl. kézhigiénés vagy sterilizáláshoz szükséges eszközök stb. – önállóan finanszíroz majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), egyidejűleg ellenőrizve is, hogy ezt a keretet megfelelően használják-e fel az intézmények.

Dénes Tamás, a RESZASZ elnöke is tud a tervezett projektről, de nem avatták be az egyébként a katasztrofális helyzetre felhívó szervezetet a részletekbe. Csak annyit tudnak, hogy lesz pénz a kézfertőtlenítőkre is.

Időközben megtudtuk, hogy a projekt már meg is kezdődött a nyár végén. Már februárban megjelent az uniós pályázat, ez indult el pár hete, ennek egy része a kézfertőtlenítés megoldása az egészségügyi intézményekben. Azt is megtudtuk, hogy a projekt során egy olyan szemlélet teremtenének meg, amelynek segítségével a dolgozók felismerik a veszélyforrásokat a tevékenységek végzése során és javaslatokat fogalmaznak meg kivédésükre. Ebben a programban a kézhigiéné, az antimikróbás szerek helyes alkalmazására is kidolgoznak módszereket. Csak azt nem sikerült egyelőre kideríteni, hogy mikor lesznek kézfertőtlenítők a kórházakban. Talán jut azokra is a program 11 milliárd forintos keretéből.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!