2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Úgy veszik fel a magyarok a lakáshitelt, mintha nem emlékeznének a válságraForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-17 19:49:12
Címkék: Bihari hírek
Harmadával nőtt egy év alatt az engedélyezett lakáshitelek értéke, tizenkét már meglévő hitelből egy számít problémásnak.

Közel 300 milliárd forint lakáshitelt engedélyeztek az év első felében, ami 34 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez képest – közölte a KSH. A folyósított új lakáshitelek száma hatodával, összege több mint negyedével emelkedett egy év alatt. A hitelek legnagyobb részét használt lakások vásárlására fordították, erre 195 milliárd forintot folyósítottak. De az építéshez és az új lakások vásárlásához folyósított hitelek piacán is jelentős volt a bővülés.

Az adatokból az is kiderül: idén januártól júniusig ezer igénylő kapta meg a csokot. Ők átlagosan 2,1 millió forintot kaptak.

A magyaroknak az első félév végén összesen 2917 milliárd forintos volt a lakáshitel-állományuk, ez minimális emelkedést jelentett az előző év végéhez képest. Ebből nagyon kevés, mindössze 4,7 milliárd forint a devizahitel.

A hitelek 8 százaléka így is problémás, igaz, ez az adat 2015 óta így is folyamatosan javul. A válság kezdete után volt olyan időszak is, amikor 20 százalék számított problémásnak, de még tavalyelőtt is 14 százaléknál tartottunk. Június végén 51 ezer olyan adósról tudtak, akinek legalább egy hónapos törlesztési késedelme volt, közülük 32 ezren már több mint két hónapja csúsztak a részletfizetéssel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!