2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az egyházak megismerhetik 1 százalékos támogatóik nevétForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-23 12:48:34
Címkék: Bihari hírek
A kormány azt akarja, hogy az egyházaknak tett felajánlás visszavonásig érvényes legyen, illetve hogy az egyházak a felajánlókat is megismerjék.

Ne legyen szükség minden évben új 1%-os nyilatkozatra az egyházak esetében, hanem a személyi jövedelemadóból tett felajánlás visszavonásig legyen érvényes – ezt javasolja Balog Zoltán, az egyházügyekért is felelős fideszes miniszter és kereszténydemokrata államtitkára, Soltész Miklós. Az indoklás az adózók adminisztrációs terheinek csökkentésére hivatkozik.

Mivel az adóbevallások többségét már az adóhivatal készíti, a tapasztalat szerint még kevesebben veszik a fáradságot az 1%-os nyilatkozat kitöltésére, mint amikor bevallást is kellett beadni, és emiatt jelentősen csökkent az egyházak ebből származó bevétele. Igaz, ez a másik 1% lehetséges címzettjeit, a civil szervezeteket is érinti, de ezzel a törvényjavaslat nem foglalkozik. A több évre szóló nyilatkozat bevezetését a kormány a református egyházzal nemrég kötött megállapodásban vállalta, de az minden felekezetre kiterjedne.

Az is az említett dokumentumban szerepel, hogy az egyházak megtudhatják: településenként hányan ajánlották fel nekik adójuk 1%-át, illetve megismerhetik azoknak a felajánlóknak a nevét, valamint postai és e-mail-címét, akik ehhez hozzájárulnak. Erről a nyilatkozaton lehet majd rendelkezni. Ezeket az adatokat az egyházak „kizárólag a vallási tevékenységével kapcsolatban a magánszeméllyel történő kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására” használhatják fel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!