2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nyelvével lát a megvakult katonaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-16 14:25:46
Egy különleges szerkezet segítségével ismét képes valamennyire látni egy veterán brit katona, aki három évvel ezelõtt vakult meg - közölte hétfõn a brit média. A szerkezet egy sajátos nyalóka, amit értelemszerûen a páciens nyelvére helyeznek.

A 24 éves Craig Lundberg Irakban szolgált, de 2007-ben felrobbant elõtte egy gránát, és a szilánkok megvakították. A BrainPort nevû szerkezet egy nyelvre helyezhetõ csúcstechnikás nyalókából áll, amit a volt katona nyelvére helyeztek. Lundberg egy videókamerával ellátott szemüveget viselt. A szemüvegen lévõ kamerát összekötötték a szerkezettel, amely a nyelvén elhelyezett nyalókaszerû eszközre továbbította a képet, illetve annak fényimpulzusait, amelyek az agy képi megjelenítést végzõ részét stimulálták.

„A képet a nyelvem hegyén érzékelem olyan pontossággal, hogy meg tudom különböztetni a betûket. Olyan érzés, mintha buborékok pezsegnének a nyelvem hegyén. A világosat épphogy érzem, a sötét árnyalatok viszont sokkal erõsebben csípik a nyelvemet” - mondta a volt katona.

A szerkezet egyelõre méregdrága, tízezer fontba kerül, nagy mérete miatt kényelmetlen is, de a 24 éves volt katona állítólag a nyelvével képes volt „látni” egyszerûbb szavakat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!