2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
500 millióval tûnt el a volt futballistaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-16 17:56:04
Az MTK egykori futballistája, Katzenbach Imre is érintett a milliárdos adócsalás és pénzmosás miatt indított Eclipse-ügyben. A vám- és pénzügyõrség országos ...

körözést adott ki a férfi ellen, aki nemrégiben 500 millió forintot vett fel cége számlájáról, majd eltûnt.

 

A gyanú szerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetõi és azok ismerõsei nagyrészt a cég által titkos állami pályázatokon nyert pénzeit tüntették el fiktív vállalkozásokon keresztül, így kerülve el az adófizetést. A vám- és pénzügyõrség eddigi adatai szerint 12 milliárd forintot vettek fel annak a 20 cégnek a számláiról, melyek az ügy kapcsán kerültek az APEH, illetve a VPOP látókörébe.

A VPOP keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: több hónapos adatgyûjtés elõzte meg a március 10-ei összehangolt akciót, melyben hét gyanúsítottat elfogtak, 9 luxusautót és több mint 50 millió forintot pedig lefoglaltak. A nyomozók látóterébe került, elsõsorban építõipari cégek bankszámláiról 2007, 2008 és 2009-ben 12 milliárd forintot vettek fel úgy, hogy fiktív számlákkal próbálták elkerülni az adófizetést. A pénzügyõrség 32 bejelentést kapott összesen 11,4 milliárd forint gyanús utalásról. Az érintett 20 vállalkozás körülbelül 3 milliárd forint adóhiányt halmozott fel, emellett körülbelül 10 milliárd forintot „mostak tisztára”.

A VPOP az Eclipse kapcsán úgy fogalmaz: „a budapesti informatikai vállalkozás tevékenységével összefüggésben megállapítható, hogy 2007-2009-ben mintegy 7,5 milliárd forint fiktív tartalmú költségszámlák felhasználásával majdnem 2 milliárd forint adóhiányt keletkeztetett.”

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ügy 7 elõzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottja mellett az MTK egykori futballistáját, Katzenbach Imrét még keresik. A férfi két hónapja került a nyomozók látókörébe, miután eddig nem került elõ, elfogatóparancsot adtak ki ellene. Úgy tudni, eltûnése elõtt mintegy 500 millió forintot vett fel cége számlájáról.

Az Eclipse ellen egy másik nyomozás is tart: a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Gazdaságvédelmi Fõosztálya 2010. január végén indított eljárást hûtlen kezelés gyanújával. Az Eclipse fejlesztette ki az eredetvizsgálat rendszerének számítástechnikai hátterének legújabb frissítését. A frissítés a pályázat elnyerése után néhány nappal elkészült. Az eredetiségvizsgálatban résztvevõ öt másik cég jelentette fel a társaságot. Ebben az ügyben gyanúsított még nincs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!