2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Indul a húsvéti sonkakommandóForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-16 18:14:01
Az összes magyarországi hústermék-gyártót ellenõrizte 2009-ben az ÁNTSZ. A leggyakoribb hiba továbbra is a termékek jelölésével kapcsolatos. Közben elkezdõdött az idei, húsvét elõtti ellenõrzés - hangzott el kedden Budapesten a Magyar Húsiparosok Szövetségének sajtótájékoztatóján.

Kedden indult a többi között az ÁNTSZ és az APEH részvételével az idei közös, húsvét elõtti ellenõrzõ akció, amelyben elsõsorban a sonka-és tojásfélékre koncentrálnak - mondta Süth Miklós, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Süth Miklós a 2009-es ellenõrzésekrõl azt mondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, a gyártók egyre inkább figyelnek a húskészítmények biztonságos elõállítására. Tavaly az összes hústermelõt ellenõrizték, összesen több mint négyszázszor. Összesen kilenc üzemet bírságoltak meg, kettõ mûködését pedig felfüggesztették. 58 gyártót figyelmeztettek és ötventõl kértek úgynevezett intézkedési tervet, amelyben a hiányosságok pótlásáról kell beszámolniuk. Jellemzõ, hogy rosszul jelölik a termékeket. Általában valami lemarad a címkérõl, vagy pontatlan adat kerül rá.

Kozák Ákos, a GfK. Hungária igazgatója a húságazat helyzetérõl azt mondta, hogy 2009-ben az elõzõ évihez képest kevesebbet vásároltak az emberek. Jellemzõen az akciós és az olcsóbb termékeket keresték. Kozák Ákos hozzátette, hogy a parizeren kívül mindenbõl kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban. Virslibõl 8, kolbászból és szalámiból 13, felvágottból pedig 5 százalékkal fogyott kevesebb. Parizerbõl viszont 7 százalékkal többet vásároltak az emberek. A húskészítmények 48 százalékát a hiper- és szupermarketekben, egyharmadát pedig a kisboltokban vásárolják.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke elmondta, hogy tavaly nem csökkent tovább a sertésállomány, amire már évek óta nem volt példa. A vágóhidakon 2009-ben 113 ezer szarvasmarhát és 4,3 millió sertést vágtak. Az ágazat azonban az elõzõ évekhez hasonlóan 2009-ben is veszteséges volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!