2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Középfokú nyelvvizsga nyolcadikosoknakForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-16 18:42:33
Sokuk még nincs 14 éves, de már középfokú német nyelvvizsgát ír, ráadásul ingyen. A bólyi általános iskolában 17 gyerek vizsgázott kedden írásban németül. Erre Magyarországon még nem volt példa.

A baranyai iskolát Németországban akkreditálták, onnan is kapták a tételeket és ott is javítják majd ki a nyelvvizsga dolgozatokat.

Nem oldottak még meg másodfokú egyenletet és Moliere regényei közül sem olvastak még semmit, de már a középfokú német nyelvvizsga írásbeli tesztjét töltik ki. A bólyi diákok azt mondják: ilyen fiatalon is értik, miért olyan fontos a nyelvtudás.

„Nem sok munkát lehet találni az országban és fontos, hogy ki tudjanak menni külföldre is szükség esetén” – mondta Cseh Dávid.

A vizsgatételek Németországból érkeztek, és ott töltik majd ki a nyelvvizsga bizonyítványokat is. A diákok felkészítését az iskola német anyanyelvû tanára segítette. Neki nem megy úgy a magyar, mint tanítványainak a német.

A sikeres nyelvvizsga nemcsak a diákoknak, az iskolának is sokat jelent majd. Az intézményben ugyanis minden évben megtarthatják majd a nyelvvizsgát, amelyet az unió minden országában elfogadnak. A költségeket az iskola állja.

„Ez a nyelvvizsga Németországban lett akkreditálva, ez azt jelenti, hogy mi egy DSD iskola lettünk, ami státuszt jelent. És egy nyelvvizsgaközpont lettünk, általános iskolában ez eddig Magyarországon még nem volt” – mondta Bischofné Bandl Mária igazgató.

Magyarországon jóval kevesebben beszélnek idegen nyelvet, mint a legtöbb uniós országban. Ez derült ki a Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérésébõl. Az Európai Unióban minden második ember legalább egy idegen nyelvet tud. Magyarországon viszont csak minden ötödik. Az unióban az angol a legismertebb idegen nyelv, nálunk viszont még mindig a német.

A bólyi iskolában tanáraik szerint 17 olyan gyerek van, aki középfokon beszél németül, jövõre pedig akár már 25 diák teheti le a középfokú nyelvvizsgát. És mindez ez egy fillérjébe sem kerül a szülõknek. A felkészítés és a vizsga is teljesen ingyenes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!