2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nem ismerik az új KRESZ-t az autósokForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-17 11:53:09
Noha január elsején több mint 60 pontban változott a KRESZ, a legtöbb autós még mindig nem ismeri ezeket - állítják az autóklubnál. Ma indították el országos balesetmegelõzõ kampányukat, de ...

az új táblákkal és szabályokkal is kiegészítették programjukat. A rendõrök is elismerték, hogy hiába jelenik meg a közlönyben, az még nem jelenti azt, hogy az autósokhoz eljutott és be is tartják ezeket.

A vezetéstechnikában nincs változás. Ha megcsúszunk a jeges úton, kinyomott kuplunggal, ellenkezõ irányba kell kormányozni. A KRESZ viszont több mint 60 újdonságot tartalmaz. Például, ha piszkos a rendszám, vagy leesett a kocsiról, tilos elindulni.

Megjelentek új kiegészítõ táblák - van olyan sebességkorlátozás, amit csak hóesésben vagy esõben kell betartani. Új a környezetvédelmi övezet, ahová kocsival nem lehet bemenni. Ez a torlódásra figyelmeztet és így jelölik a telepített trafipaxokat.

„A gyalogátkelõ helyre, vasúti átkelõhelyre vonatkozó szabályok módosultak elsõdlegesen be kell tartani. Itt jön be a jó idõ, itt a kerékpárosokra vonatkozó szabályok, kibõvült a jogszabályi környezet” – mondta Kürti István közlekedésrendészeti osztályvezetõ.

A biciklisek már szembõl is behajthatnak az egyirányú utcába. Sem nekik, sem a motorosoknak nem kell jobbra tartaniuk és a pirosnál elõre mehetnek az autók között. Az autóklub szakértõje szerint ez még az autósok többségében nem tudatosult.

„Kevés volt az az idõ, amikor a jogszabályt jóváhagyták és bevezették, kevés volt hogy ezt elsajátítsák. Ezzel intenzíven kell foglalkozni” – mondta Tóth István, a Magyar Autóklub fõtitkárhelyettese.

Fontos változás, hogy zebra elõtt lassítani kell. Ha odaér a gyalogos, meg is kell állni. A vasúti átjáróban pedig már nem kötelezõ 30-ra vagy 40-re lassítani, a sofõr dönti el, mekkora sebesség a biztonságos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!