2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Adókalkulátort indított az NGM a vállalkozások számáraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-11-18 09:02:19
Címkék: Bihari hírek
Az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 80 százaléka jobban járhat, ha átáll a kisvállalati adóra (kiva), a próbaszámításokhoz ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adókalkulátort indított.

Az NGM pénteki közleménye szerint a kiva alkalmazásával több tízezer cég csökkentheti közterheit. A tárca elsősorban azoknak ajánlja a kalkulációt, akiknél a bértömeg nagyobb a nyereségnél, illetve akik a cégben tartják a nyereségüket, mert – mint írták – a kiva szabályai szerint a visszaforgatott nyereséget nem kell leadózni. Hangsúlyozták, hogy váltani év közben is lehet, de a 2017-es zárás miatt év végén egyszerűbb az átállás.

Az NGM arra számít, hogy év végére a tavalyi duplájára nőhet a kisvállalati adózók száma, jövőre pedig újabb cégek választhatják ezt az adózási formát, mivel annak mértéke 13 százalékra mérséklődik. Hozzátették, hogy az 1 százalékpontos csökkenés 2 milliárd forintot hagy a jelenleg érintett 15 ezer vállalkozásnál.

A kivát a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amennyiben az előző évi bevétel, illetve a mérlegfőösszeg nem haladja meg az 500 millió forintot. Megfizetésével mentesülnek a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól – áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!