2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A tendernyertes visszatér: több mint 3 milliárdos fejlesztés a PostánálForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-11-19 17:29:12
Címkék: Bihari hírek
Az a cég nyert a Magyar Posta elektronikus kézbesítési rendszerének kiépítéséről szóló 3,25 milliárdos közbeszerzésén, amelyik nemrég az italautomaták felügyeleti egységének telepítésétről szóló pályázaton is befutott. Méghozzá a Rogán Antal szabadalmát jegyző alvállalkozóval.

A Magyar Posta úgynevezett Elektronikus Kézbesítési Rendszert (EKR) alakít ki, és ehhez nettó 3,25 milliárd forintot fizet a szoftverfejlesztésért, a beüzemelésért, a szükséges oktatásért és a kiszolgáló infrastruktúráért, így például mobileszközöket, tartozékokat és hőnyomtatókat is vásárol – derül ki a közbeszerzési pályázat eredményhirdetéséből. A nyertes ajánlattevő a Sagemcom Magyarország Kft. lett, amely a tárgyalásos eljárás során az eredetileg becsült értéknél 136 millió forinttal kedvezőbb ajánlatot tett. Rajta kívül a T-Systems Magyarország Zrt. és az S&T Consulting Kft. indultak a tenderen.

A nyertes cég már máskor is jól szerepelt állami tenderen: a nemrégiben az étel- és italautomaták NAV-os felügyeletéhez szükséges automata felügyeleti egységek telepítését is elvállalhatta. A november elsején aláírt szerződés szerint az eredetileg tervezett 2,4 milliárd forint helyett 3,9 milliárd forintért végzi el a Sagemcom a munkát.

Az alvállalkozók között van a MobilSign Kft., amely Rogán Antal elektronikus aláírási szabadalmát is jegyzi. Ennek a cégnek egyetlen tulajdonosa Pozsgai Petra, aki Rogán bizalmasának, Kertész Balázsnak a felesége.

Az új EKR-rendszerre európai uniós forrásból (Európai Unió és Európai Szociális Alap), és a magyar költségvetésből biztosítanak forrást – válaszolta a 24.hu-nak a posta. Ezek a vissza nem térítendő támogatások 2,4 milliárd forintnyit tesznek ki, a Magyar Posta saját forrásából pedig további mintegy 1,9 milliárd forintot fordít a projektre.

Az új rendszer révén a feladási azonosítók megadásával egy informatikai rendszeren keresztül láthatják az ügyfelek az azonosított postai levélküldeményeikkel kapcsolatos státuszriportokat és a küldemény életútjáról elérhető információkat. Ezáltal átláthatóbbá válik a teljes folyamat és kiküszöbölhető lesz az információhiányból származó bizonytalanság – előlegezte meg a posta.

A mobileszközök segítségével a kézbesítő a küldemény átadásakor beolvassa annak vonalkódját, és a készüléken rögzíti, sikerült-e a kézbesítés vagy sem. A küldemény átvételekor az ügyfél a mobileszközön ír alá, de használhatja akár  az e-személyi igazolványát, és akkor a tulajdonosnak aláírnia sem kell.

Megszűnik a belföldi, ,papíralakú tértivevény, az átvételt pedig mobileszközön kell aláírással igazolni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!