2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Készüljön lelkileg, hogy nem hozza ki annyiból a karácsonyi vacsorát, mint tavalyForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-04 21:37:19
Címkék: Bihari hírek
Megnéztük, mennyit kell otthagynunk az ismert boltláncokban ahhoz, hogy egy klasszikus karácsonyi menüt állítsunk össze. Kiderült, jóval többet, mint amennyit az éves infláció indokolna. A hvg.hu nagy ünnepi ár-összehasonlítása.

A kínaiak miatt hiánycikké válik a vaj, a megritkított baromfiállomány miatt drágul a tojás, a minimálbér emelkedése löki felfelé a péktermékek árát – az elmúlt hónapok híreinek hatását első kézből tapasztalhatja, aki vásárolni jár.

Az áremelkedés aligha fog megállni karácsonyig, pláne, hogy ilyentájt nem csak a szaloncukor forgalma ugrik meg, hanem általában nő a kereslet az élelmiszerek iránt. Ezért úgy döntöttünk, a statisztikai hivatal „kosara” helyett egy karácsonyi menüre valót vásárolunk be, és megnézzük, hol járunk a legjobban.

Persze, ahány ház, annyiféle karácsonyi menü, mi mindenesetre egy köznapi ételsort raktuk össze: került bele halászlé pontyból, pulykasült burgonyapürével, töltött káposzta és bejgli. A mennyiségeknél a következő szempontokat követtük:
a receptek négy személyre szólnak;
a hozzávalóknál Lajos Mari internetes oldalának receptjeit követtük – kis módosításokkal (például a töltött káposztához kínált tejföl esetében az előírt 2 dl helyett beértük a kereskedelemben „összement”, 1,75 decis pohárral);
a kis mennyiségben hozzáadott összetevőket, például a fűszereket vagy a pároláshoz adott zsiradékot lehagytuk bevásárló-listánkról – feltételeztük, hogy ezek karácsonyon kívül is alapkellékei egy konyhának;
a listán szerepel a margarin és a vaj egyaránt – ezek természetesen csereszabatosak, a kettő mennyisége és ára nem adódik össze.

Ami pedig a vásárlást illeti: a legnagyobb élelmiszerláncokat jártuk végig, méghozzá olyanokat, ahol az árak (jobbára) megegyeznek minden üzletben. Volt, ahol virtuálisan válogattunk, vagyis a lánc internetes boltjának árait vettük alapul (természetesen a házhoz szállítás díja nélkül).
Fülöp Máté 

Csak olyan termékeket vettünk a listára, amelyek minden üzlet kínálatában megtalálhatóak. Az ár-összehasonlításba ezért nem került be a halászlé alapanyaga, a ponty, a töltött káposztához elengedhetetlen fejes savanyított káposzta, illetve a dió. Utóbbitól szomorú búcsút vettünk, így a mi menünkből kimarad a diós bejgli (két rúd mákossal kell beérnie a családnak), a másik két termék árát viszont megnéztük, ezeket a végső számlához hozzáadjuk majd.

Az árakat november 29. és december 1. között hasonlítottuk össze. Ha egy lánc akciózott, természetesen az akciós árat vettük figyelembe. Ez változhat karácsonyig – vagyis egyes termékek drágulhatnak, mások ára viszont csökkenhet az ünnepek előtt.

Megéri diszkontban?


Az árak alapján két listát állítottunk össze: az egyiken a bevásárlás végösszegét vetettük össze. Hiszen hiába nem kell több a bejglihez 15 deka cukornál, ezt nem kapjuk meg kimérve, csak egy kilót vásárolhatunk. Hogy összehasonlíthatóak legyenek az árak, igyekeztünk azonos kiszerelésben vásárolni: a tojásból például L méretű tízes dobozt kerestünk, a tejből 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT-terméket. Már említettük, a tejfölnél tettünk annyi engedményt, hogy két deci helyett beértük a kisebb, 1,75 decis pohárral, ahol azonban ennél is kisebbet találtunk, kettőt vásároltunk.

A termékeknél általában a legolcsóbbat vettük figyelembe, néhány kivétellel: a margarin esetében a mindenhol elérhető Rama árát néztük, a hálóban (nagyobb tételben) is kapható zöldségeknél vagy citromnál a lédiget.


A listából látszik, hogy jelentős megtakarítást érhetünk el, ha olyan helyen vásárolunk, ahol a lehető legtöbb árut megtaláljuk kimérve. (Ha a kurzort a diagram fölé húzzuk, megjelennek a végösszegek.) A diszkontláncokban például a hús minden esetben tálcás kiszerelésben kapható – a Sparnak ezzel szemben nem csak saját húspultja, hanem még húsfeldolgozó üzeme is van. Más kérdés, hogy a jelek szerint pulykával itt nem foglalkoznak, azt ugyanis a lánc üzletében is csak vákuumcsomagolásban találtunk.

A zöldségeknél szerencsére a legtöbb esetben magunk válogathatunk, de találtunk olyan helyet is, ahol a mazsolát is kimérhettük. A számla így adódott össze:
HVG-gyűjtés (2017. november 29. - december 1.) 

Egy második listán a menü elkészítéséhez szükséges mennyiségek árát vettük alapul. Vagyis itt már nincs jelentősége annak, milyen kiszerelésben tudjuk megvenni a termékeket – abból indultunk ki, hogy valamit tudunk kezdeni a maradék friss hússal, netán a liszttel. Itt így kalkuláltunk:
HVG-gyűjtés (2017. november 29. - december 1.) 

Láthatjuk azt is, hogy itt egészen más lista alakult ki az áruházláncok között. Vagyis nem az áraknál maradnak alul a konkurenciával szemben, inkább azért, mert a kiszerelés mérete nem felelt meg az igényeinknek. Az átlagos ár ebben az esetben természetesen alacsonyabb lett az előzőnél: vajjal 4805 forintra, margarinnal pedig 4383 forintra jött ki.


Adósak vagyunk még a ponty és a fejes káposzta árával. Friss hal egy diszkontláncnál és több szupermarketben is kapható, ám a legkönnyebben talán a piacokon tudjuk megvásárolni. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) heti (fővárosi és vidéki piacokon és hipermarketekben végzett) felmérése alapján a pontyszelet 1900-2349 forint közötti kilónkénti áron érhető el – ez egyébként jó száz forinttal drágább az egy évvel korábbinál. A testrésztől függően 400-900 forint között kapható pontyaprólékkal és a többi hozzávalóval együtt így átlagosan 3000 forintból hozható ki egy négyadagos ponty halászlé (tészta nélkül).

A káposztánál már esetlegesebbre sikerült a felmérésünk. Néhány budapesti piacon néztünk körül, és átlagosan 400 forintos kilónkénti árat találtunk, ennyire nagyjából szükségünk is lesz. A bolti blokkhoz tehát még 3400 forint adódott hozzá.

Nőtt a végösszeg?

Mennyi kell tehát a karácsonyi menühöz? Szaloncukron, italokon és a boltban „otthagyhatatlan” finomságokon kívül tehát átlagosan 7783 forint, ha pedig ragaszkodunk a magasabb minőséget jelentő vajhoz, 8205 forintra jön ki az átlagos összeg.

A boltban azonban már ennél többet kell otthagynunk: margarinnal átlagosan 9518 forintot, vajjal pedig már súrolja a tízezer forintos határt a számla, amely átlag 9920 forintra jön ki.

Hogy ez több-e, mint egy évvel korábban? A kérdésre – főleg az akciók árleszorító hatása miatt – nehéz pontos választ adni. Idén számottevően drágább a vaj, a ponty és a tojás. Utóbbi ára a tavalyi átlag több mint másfélszerese. Vannak azonban komoly árcsökkenések: az üzletekben például meglepően alacsony áron – száz forint alatt – találtunk finomlisztet, míg a 2016 decemberi átlagár 138 forint volt.

A KSH és az AKI havi/heti átlagos árat mutató adatai alapján, pontos mennyiségre kalkulált idei karácsonyi vacsora mindenesetre drágább lett a tavalyinál. Ha vajat vettünk, nagyjából 400 forinttal többet kellett fizetni idén, mint 2016 decemberében, tehát nagyjából 5 százalékos az éves drágulás, ha pedig margarint, akkor 300 forint az árkülönbség, ez szűk 4 százalék. Mindkettő jóval magasabb az infláció átlagos értékénél: a drágulás a KSH legfrissebb adatai szerint éves alapon 2,2 százalékos volt októberben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!