2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Meglepődtek az idei béreken, de mi várható 2018-ban? – TáblázatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-04 21:43:12
Címkék: Bihari hírek
Nem csökken a bérnyomás 2018-ban, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum tanácsadó cég közös felmérésében részt vevő cégek átlagosan 6,1 százalékos béremelésre készülnek. A bérek idei alakulása meglepetést okozott.

A magyar gazdaság jelenleg erős növekedést mutat fel, ami viszont vállalati szemszögből erős munkapiaci nyomással is jár – ezt igazolta a DUIHK és a Kienbaum közös bérezési tanulmánya is, melynek aktuális kiadását december 4-én mutatták be.

A felmérésben részt vevő vállalatok több mint 70 százaléka elégtelennek nevezte a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférést, a tavalyi helyzethez képest tehát nem következett be javulás.

"Ez az eredmény megerősíti más, a közelmúltban végzett elemzéseink tapasztalatait, és világossá teszi, hogy a szakemberhiány kockázatokat rejt magában a nemzetgazdaság alakulására nézve" – közölte Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője.

A tavalyi őszi felmérés óta eltelt időszak egyik legérdekesebb fejleménye minden bizonnyal az alapbérek jelentős növekedése volt.

"A magyarországi bérek idei alakulása számunkra is meglepő volt. Tavaly a cégek mintegy 4 százalékos emelkedést prognosztizáltak 2017-re, ezzel szemben valójában 6 százalékos növekedés következett be" – mondta Sághy András, a Kienbaum country menedzsere.

A magyarországi szakmunkások átlagosan 7,4 százalékos béremelkedésnek örülhettek, az osztályvezetők és az alkalmazottak fizetése 6 százalékkal, míg a vezető beosztású munkavállalók és a csoportvezetők fizetése 5,8 százalékkal emelkedett.

Emellett jelentős regionális eltérések voltak tapasztalhatók, Budapesten és vonzáskörzetében a bérek több mint 20 százalékkal haladják meg az országos átlagot.
DUIHK 

A jövő évre vonatkozóan a cégek átlagosan 6,1 százalékos béremelésre készülnek, ezen belül ismét a munkások, valamint a szellemi foglalkozású alkalmazottak számolhatnak az átlagosnál némileg magasabb, 6,8 illetve 6,4 százalékos fizetésemelésre.

A felmérésből kiderült az is, hogy egy magyar vezérigazgató vagy ügyvezető éves jövedelme idén mintegy 30 millió forint.

Ez közel egyharmaddal több, mint amennyi egy igazgatósági tag fizetése (23 millió forint) és mintegy háromszor annyi, mint egy vezető beosztású munkavállaló, 11 milliós fizetéssel. Az egyszerű alkalmazottak éves átlagfizetése Magyarországon mintegy 3,34 millió forint.

A variábilis fizetési elemek Magyarországon elég széles körben elterjedtek. A vezetők több mint 75 százaléka és szinte minden második munkavállaló részesül valamilyen prémiumban, illetve bónuszban. Ezek nagyságát elsősorban a vállalat nyereségessége határozza meg.

A cégautó Magyarországon továbbra is az alapbér igen népszerű kiegészítésének minősül, az ügyvezetők 92 százaléka, a középvezetők 42 százaléka, míg a vezető beosztású munkavállalók mintegy 15 százaléka részesül ebből a juttatásból.

Az ügyvezetők számára a cégautó beszerzésére átlagosan 13,4 milliós költségkeret áll rendelkezésre. A középvezetők szolgálati autójukat átlagosan 8,5 millió forintos költségkeretből szerezhetik be, míg a vezető beosztású munkavállalók járművei átlagosan 5,9 millió forintba kerülnek.

A DUIHK és a Kienbaum közös bérezési tanulmányát az idén 19. alkalommal adták ki. A tanulmány keretében mintegy 16 ezer állásra vonatkozó valódi bérezési adatokat dolgozták fel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!