2018. december 10. Hétfő, Judit.
 
Kezdődik az influenzaszezonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-05 16:13:34
Címkék: Bihari hírek
Nagyobb a szövődmények kockázata a szívbetegek körében, éppen ezért a Magyar Kardiológusok Társasága az influenza elleni védőoltások fontosságára hívja fel a figyelmet.

– Kell védőoltást kérniük a szív- és érrendszeri betegeknek, ezzel ugyanis nagy kockázatot tudnak kivédeni. A statisztikák szerint lényegesen nagyobb ugyanis az esélye, hogy elkapják az influenzát, és annak is, hogy ennek súlyos szövődményei alakuljanak ki, mint például a tüdőgyulladás, ami szívbetegek számára (főleg idős korban) akár végzetes is lehet – mondta prof. dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke; véleménye szerint a megelőzés nem csupán a szövődmények elkerülése miatt nagyon fontos.


Magas lázzal jár

Az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) által 2016-ban kiadott „Kardiovaszkuláris prevenció” elnevezésű irányelv kiemeli az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot. Hangsúlyozza: egyes tanulmányok alapján akár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első három nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfark­tus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, mely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető.

Az influenza rendkívül agresszív, nagyon könnyen és gyorsan terjed, és igen magas, akár 40°C-ot is elérő lázzal jár, ami megnövekedett szívfrekvenciát jelent – ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek. Így könnyen kialakulhat szívelégtelenség, szívroham vagy ritmuszavar.


Ingyenesen is

A láz izzadással jár, a folyadékot pótolni kell, de ezt szívbetegek esetében csak nagyon óvatosan szabad, éppen csak annyit, amennyi a veszteség. A védőoltás tehát keringési betegségben, krónikus légzőszervi betegségben, kezeletlen magas vérnyomásban, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban, kóros elhízásban szenvedők számára, cukorbetegség fennállása esetén, illetve újabban már 60 év felett rendkívüli módon ajánlatos, ezért számukra az oltóanyag ingyen el is érhető.

Az oltás nyújt megoldást

Prof. dr. Tóth Kálmán hangsúlyozta, az influenzának a védőoltás az egyedüli, igazán hatásos megelőzési formája. Ezt be is bizonyították. Az oltást minden évben újra meg kell kapni, mivel az influenza rendkívül változékony, úgynevezett „köpönyegforgató” vírus. Mindez azt jelenti, hogy évről évre egy kicsit változtat a külalakján, így az, aki az előző évben elkapta az influenzát vagy felvette a védőoltást, idén már újra védtelen a kórokozóval szemben. A szervezet – oltás hiányában – túl későn kezd védekezni, akkor, amikor már elborították a szaporodó vírusok. Az idei szezonban – mely igazán decemberben kezdődik, majd várhatóan 2018 februárjában tetőzik – az előrejelzések szerint nagyobb járványra kell számítani. Ez még inkább alátámasztja a vakcináció fontosságát.


Tanácsok az influenza elkerülésére

A Magyar Kardiológusok Társasága arra is felhívja a figyelmet, hogy mit tehetünk a védőoltás mellett azért, hogy elkerüljön bennünket az influenzás megbetegedés.
Az influenzavírusok főként cseppfertőzéssel, elsősorban nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. Akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel – ám Magyarországon ez még elég szokatlan látvány. A tüsszentéssel kis légörvények jönnek létre, amelyek a fertőző anyagot nagyjából kétméteres távolságra képesek eljuttatni. A levegőben szálló cseppek idővel leülepednek a tárgyak felületére. Ezeket megérintve, majd kezünket a szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz érintve – a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk.
Kerüljük el orrunk, szánk felesleges megérintését, figyeljünk tudatosan sokszor önkéntelen mozdulatainkra! Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a felületek takarításáról! Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradhatnak.
Az influenza és a nátha gyakori tünete a fejfájás. Ez magas láz, orrdugulás, nehézlégzés miatt alakul ki. Azonban a fejfájást a levegőtlen szoba is okozhatja, mivel a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos, széndioxiddús környezetben van. Ezért a beteg szobájában gyakran kell szellőztetni, óránként legalább 5-10 percig.
Ügyeljen arra is, hogy ne fűtse túl a betegszobát, nappal elegendő a 24 Celsius-fokos hőmérséklet. Nem kell attól tartani, hogy a beteg megfázik – éjjelente pedig a nappalinál 2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet ad jobb közérzetet. Szükséges lehet az ágynemű gyakori átszellőztetésére, illetve cseréjére, ha a beteg erősen izzad. A használt zsebkendőket az ágy mellé készített, zárt szeméttartóba helyezze használat után, ezzel is megakadályozva a vírus továbbterjedését.
Az influenza egyik kellemetlen tünete az orr kisebesedése, kiszáradása, ezért figyelje a lakás páratartalmát. Az influenzás betegek számára, csakúgy, mint az allergiások esetében, az 50-60 százalék körüli relatív páratartalom a megfelelő. A betegszoba párásítása (vizes lepedők kiteregetése, párologtatók, vizes tálak kihelyezése) hosszabb távon penészesedéshez vezethet, ezért csak rövid ideig, és gyakori szellőztetéssel együtt alkalmazzuk abban az időszakban, mikor az influenza következtében kiszáradt, sérült a nyálkahártya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!