2024. április 23. Kedd, Béla.
 
7 hasznos és olcsó kütyü, amely remek karácsonyi ajándék lehetForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-05 16:47:51
Címkék: Bihari hírek
Nem feltétlenül kell komoly kiadásokba verni magunkat, ha valamilyen hasznos kis készülékkel vagy kiegészítővel lepnénk meg ismerőseinket. Vagy éppen magunkat. Vagy az okostelefonunkat.

Heten vannak, mint a gonoszok, azonban gonoszkodásról szó sincs, ugyanis az alábbiakban hét olyan terméket mutatunk, melyekkel pozitív értelemben lephetjük meg szeretteinket, ismerőseinket. Ha ezek közül választanak, akkor jó eséllyel nem olyan kényszeredett mosoly lesz a jutalom, amit az ajándékozott fél a szokásos zokni, csoki és egyéb hasonló meglepetések láttán biggyeszt az arcára.

Fény az éjszakában

Az okostelefonok hátsó részébe épített – értesítésre is használható – LED-segédfénynek köszönhetően ma már nem feltétlenül kell gyertya vagy zseblámpa után keresgélnünk egy váratlan áramszünet esetén. A digitális svájci bicskaként is felfogható mobilok fényereje azonban nem minden esetben kielégítő, és sokszor jó szolgálatot tud tenni egy dedikált céleszköz. Ezek már messze túlmutatnak a gyerekkorunkból ismerős, hatalmas góliátelemekkel működtetett régimódi elemlámpákon. Az elmúlt időkben egyrészt jelentősen megnőtt az elemlámpák fényereje, másrészt sokat csökkent a fogyasztása és a mérete.
Nitecore 

Találtunk olyan 430 lumenes modellt, amely a gyártó ígérete szerint 278 méteres távolságra is képes elvilágítani, és csökkentett fényerő mellett egy feltöltéssel több mint 500 órán át is működik. Az elemlámpák fényereje fokozatokban állítható, és sokszor automata SOS-jelzőfényes üzemmódot is kapunk. Egy minőségi és viszonylag erős fénnyel szolgáló lámpát már 5-6 ezer forintért beszerezhetünk.

Forgalomfigyelő kamera

A YouTube tele van azokkal az orosz fedélzeti kamerás videókkal, melyeken a sofőrök általában a nem az útviszonyoknak megfelelő vezetési stílusuk révén okoznak kisebb-nagyobb baleseteket. Hazánkban egyelőre még nem ilyen népszerűek ezek az apró kamerák, pedig ma már akár néhány ezer forint ellenében is vásárolhatunk ilyen eszközöket.

Legtöbbjüket gyors mozdulattal egyszerűen fel lehet rögzíteni a szélvédő belső részére. Az autónk előtti forgalmat sok esetben nagylátószögű kamera figyeli, felénk pedig egy 3-5 colos képátlójú kijelző néz. A 1920x1080 pixeles felbontású Full HD videóanyagok rögzítése már a belépő szintnél is adott, és ezekről a felvételekről egy esetleges balesetet követően minden további nélkül leolvashatók az érintett járművek rendszámai.
Tomtop 

A mozgóképeket jellemzően a bővítőslotba helyezett microSD memóriakártyán tárolja el a rendszer. Akkor sincs gond, ha betelik a kártya, mert ilyenkor automatikusan a legrégibb állományokat írja felül a kamera. Sőt, olyanra is bőven van példa, hogy a mozgásszenzor érzékeli a kocsit érő erőhatásokat, és egy koccanás esetén levédi az arról készített videót és fényképeket – így azok nem törlődnek. Egy 12 megapixeles dashcamet már 6-7 ezer forintért is be lehet szerezni, de persze vannak több tízezerbe kerülő modellek is.

Okoskonnektor

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy egyszerű hálózati dugalj mégis mitől lehet okos? Hiszen ha bedugjuk a porszívót, a vasalót vagy a rádiót, akkor a konnektor egyszerűen áramot ad ezeknek, és ennyi az egész. Nos, alapvetően igen, de egy smart konnektor számos kényelmi, sőt biztonsági funkcióval is rendelkezhet.

A beüzemelés roppant egyszerű: a kütyüt be kell dugni egy hagyományos konnektorba, majd pedig egy gomb lenyomásával rá kell csatlakoztatni az otthoni vezeték nélküli hálózatra. Utolsó lépésként pedig rá kell telepíteni a telefonunkra és/vagy tabletünkre a gyártó okosotthon alkalmazását.
D-Link 

Ez utóbbi segítségével lényegében bárhonnan és bármikor, akár a távolból is áram alá helyezhetjük az okoskonnektorba csatlakoztatott fogyasztót. Az rendszerint mindenféle okostelefonra telepíthető applikációval időzítési terveket is össze lehet állítani, le lehet kérdezni az aktuális fogyasztást, és akár a munkahelyünkről is ellenőrizhetjük, hogy nem hagytuk-e égve az otthoni világítást. Egy hőszenzoros túlhevülési védelemmel rendelkező modell már kijön 15 ezer forintból.

Szelfigyűrű


Sokféle gyűrű létezik, van pecsétgyűrű, eljegyzési gyűrű, karikagyűrű, és egy ideje akár már szelfigyűrűt is lehet kapni. Nem, ez nem olyan ékszer, amely egy apró beépített kamera révén készít rólunk önarcképet, és nem is egy olyan, amelyről gombnyomással lehet kioldani a mobilunk szelfikameráját.

Ennél valami sokkal egyszerűbb, nem annyira high-tech megoldásra kell gondolni. Egyfajta spéci biztonsági övre, amellyel kényes helyzetekben, így például önarcképkészítéskor megkímélhetjük telefonunkat attól, hogy véletlenül a földre essen. Az apró gyűrűt egyszerűen fel kell rögzíteni a telefon hátoldalára, és a középső ujjunkat át kell dugni rajta, ezt követően pedig garantált, hogy még a leginkább nyakatekert szelfi pózoknak sem lesz bepókhálósodott kijelző a következménye.

A szelfigyűrű ezenkívül asztali tartóként, állványként is funkcionálhat a mobilunk számára, és az árcéduláján körülbelül 1-2 ezer forintos összeg olvasható.

Hangos kocka

Szinte hihetetlen, de már 43 éve annak, hogy ifjabb Rubik Ernő feltalálta a róla elnevezett kockát. A háromdimenziós mechanikus logikai játék 3x3x3-as alapváltozata több mint negyvenháromtrillió variációs lehetőséget kínál fel, ettől függetlenül az aktuális világcsúcsot tartó, mindössze 15 esztendős rekorder nemrégiben alig 4,69 másodperc alatt kirakta a kockát. És nem az ablakpárkányra.

A Rubik-kocka ezúttal egy hordozható vezeték nélküli hangszóró formájában köszön vissza. A BT10Rubiks és a telefonunk között 10 méteres távolságon belül Bluetooth-kapcsolaton keresztül játszható át a kívánt audiotartalom. A kütyünek a hangerőállítás a legviccesebb része, ehhez ugyanis ugyanúgy kell elcsavarni a felső kockaszekciót, mint ahogy azt egy normál Rubik-kockán is tennénk.
Bigben-Interactive 

A normál USB-kábellel tölthető színes hangszóró egy feltöltéssel mintegy 5 órás zenelejátszási időt biztosít, ezenkívül pedig akár telefonkihangosítóként is funkcionálhat. A 3 W teljesítményű hangszóró a jack dugalj révén vezetékes módon is használható. A piac egyik legegyedibb Bluetooth-hangszórójáért mintegy 10 ezer forintot kérnek el.

Bluetooth-sapka

Mostanság, amikor egyre gyakrabban alakul 0 Celsius-fok magasságában a hőmérséklet, még azok is felvesznek egy jó meleg sapkát, akik amúgy alapvetően ki nem állhatják a különböző fejfedőket. Az útközbeni zenehallgatásra szavazók pedig ilyenkor valahogy megpróbálják összekombinálni egymással a sapkát és a fejhallgatót. Több-kevesebb esztétikai sikerrel.

Ezt a párosítást azonban most egy sapkagyártó is megteheti helyettünk, ugyanis ma már akár olyan sapkákat is lehet kapni, melyek beépített fejhallgatóval rendelkeznek. Sőt, ezen túlmenően még mikrofon is található bennük, így akár telefonálásra is minden további nélkül használhatók.
Gears 

A telefonunk Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakoztatható rá az "okossapkára", melynek oldalán lejátszásvezérlő és hangerőállító gombok kaptak helyet. Így aztán ne lepődjünk meg, ha a villamoson velünk szemben ülő fiatalok folyton a sapkájukhoz nyúlnak. Amely körülbelül 3-4 ezer forintba kerül, tehát szinte alig drágább egy "butasapkánál".

Napenergiát a kütyüinknek

A mindig nálunk lévő kütyüjeink, és elsősorban az okostelefonjaink általában mindig akkor merülnek le, ha éppen nincs a közelben egyetlen hálózati töltési lehetőség sem. Jobb esetben ilyenkor előveszünk a táskánkból egy powerbanket, rosszabb esetben pedig csak nézzük a telep töltöttségi szintjének utolsó százalékainak csökkenését.

Nem mellesleg pedig akár egy napelemes töltőt is kilógathatunk a táskánkból, mellyel ily módon ráadásul még környezettudatos módon is táplálhatjuk a mobilunk megfáradt akkumulátorát. Már amennyiben persze fent van az égen az a bizonyos fényes égitest.
Tomtop 

Ez az akár az autónk szélvédőjének belső részére is könnyen felapplikálható, szupervékony napelemes töltő mindössze 2 milliméter vastag, és ennél csak a szabványos USB-csatlakozó résznél vastagabb egy kicsit. A 10 W teljesítményű napelem 26x14 centiméteres felületen szívja magába a napfényt. A 102 grammos és mintegy 3 ezer forintos töltő ideális társunk lehet például kiránduláskor, biciklizéskor vagy akár kempingezéskor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!