2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Úgy viszik a magyarok a lakáshiteleket, mintha nem lenne holnapForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-08 21:43:24
Címkék: Bihari hírek
Jelentősen nőtt a lakosság hiteléhsége, az év első tíz hónapjában 37 százalékkal több lakáshitelt folyósítottak a bankok, mint egy évvel ezelőtt.

Továbbra is jelentős növekedést mutat a lakáshitelezés, az év első tíz hónapjában a piac átlépte az 500 milliárd forintos határt – közölte a BankRáció.hu.

Összesen 532,6 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez pedig 37 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest.

Ráadásul ez több mint az egész éves tavalyi adat, mivel 2016-ban összesen alig több mint 438 milliárd forintot tett ki az új lakáshitelek összege.

A BankRáció.hu adatai szerint december elején a legolcsóbb, több mint egy évig fix törlesztőrészletet garantáló 10 millió forintos és 20 éves futamidejű lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 3 és 4 százalék között volt.

Ez kezdetben havi 57-58 ezer forintos törlesztést jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig közel 14 millió forint lesz, ha a kamatok a teljes futamidő alatt nem változnának.

A 10 évig fix törlesztőrészletű, szintén 10 milliós és 20 éves futamidejű lakáshitelek közül a legolcsóbbak 4 és 5 százalékos THM-mel igényelhetők és havi 63-88 ezer forint lesz a törlesztésük tíz éven keresztül.

Trencsán Erika szakértő szerint bár első látásra a változó kamatozású lakáshitelek ugyan olcsóbbak kezdetben, de 5-10 és 20 éves távlatban a kamatok feljebb mehetnek, ez pedig jelentős törlesztőrészlet-emelkedést is okozhat a hitelfelvevőknek.

Az esetleges kamatváltozás és a törlesztőrészlet-emelkedés ellen nyújtanak védelmet a több mint egy évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, így utóbbiak tervezhető kiadást jelentenek az érintetteknek.

Éppen ezért a BankRáció.hu szerint a jövőben a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb szerepet kapnak majd a hitelpiacon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!