2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kihívások az építőiparbanForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-10 14:06:27
Címkék: Bihari hírek
Hatékonyságot és teljesítőképességet kell javítania az építőiparnak jövőre az ágazati szakszövetség szerint, mert enélkül jelentős megrendeléseket nem tud végrehajtani. Koji László elnök a szervezet évzáróján sikeresnek nevezte a kormánnyal kezdett konzultációt.

Mintegy 25 százalékkal felülmúlja tavalyi teljesítményét az építőipar, az idei termelés folyó áron eléri majd a 2300 milliárd forintot – jelentette ki pénteken Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a szervezet ünnepi évzáró közgyűlésén. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: jövőre komoly kihívásokkal kell szembenézniük az ágazat szereplőinek, és ha nem javítanak a teljesítőképességen, jelentős értékű munkákat veszíthetnek el.

Az építőiparnak 2018-ban mintegy 3000 milliárd forintnyi megbízást kellene teljesítenie, de a következő időszakban akár évi 550-600 milliárd forintra nőhet az el nem végzett megrendelések összértéke, ha nem javul a vállalkozások hatékonysága.

Koji László örömtelinek nevezte, hogy a novemberi első építőipari ágazati konzultáción a legnagyobb vállalkozások közös nevezőn voltak, és sikeres megbeszélést folytattak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. Ennek köszönhetően lesz például kifejezetten az építőiparnak kiírt pályázat. Az ÉVOSZ elnöke megjegyezte, a vállalkozások az utóbbi években alig költöttek beruházásra, mert nem látták biztosnak piacukat. Most, amikor hosszabb távon is bőséggel vannak megrendelések, szükségük van technológiai, informatikai fejlesztésekre, és ezekhez állami támogatásra.


Az elnök szerint az ágazatnak a munkaerőhiánnyal is szembe kell néznie, noha 2013 óta 35 ezerrel nőtt az építőiparban foglalkoztatottak száma. Szavai szerint e munkavállalók egy részét a statisztikai hivatal „nem látta” a korábbi hét szűk esztendőben, így ők csak papíron új emberek, akiknek foglalkoztatását legálissá tették egyes vállalkozások.

A többi mintegy húszezer új munkavállaló többsége pedig még betanított segédmunkásnak sem számít, azaz folyamatos munkavégzés mellett kellene megoldani, hogy legalább valamilyen részszakmát kitanuljanak. Koji László azt mondta, 2018-ban sok feszültséget fognak okozni az árak, de szerinte a nagyarányú drágulást nem rajtuk kell számon kérni, mert a hivatalos adatok szerint még a lakásépítések esetében is csak tíz százalék alatti mértékben drágult az építőipari munka.

Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára előadásában a kormány által meghirdetett energetikai programokról beszélt, amelyek az építőiparnak is lehetőséget jelentenek. Szólt az Otthon melege programról, amelynek 2014 óta futó alprogramjaiban már 31 milliárd forint állami támogatást nyertek el a pályázók. Kiemelte azt is, hogy az energetikai korszerűsítésre beruházó vállalkozások öt éven át 30 százalék adókedvezményt vehetnek igénybe.
A közgyűlésen adták át az ÉVOSZ idei szakmai elismeréseit is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!