2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A bejglit lehet reptetni, a csillagszórót nemForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-11 19:08:37
Címkék: Bihari hírek
Az év végi ünnepek közeledtével egyre népszerűbbek a csillagszórók és a tűzijátékok, sokan próbálnak ilyen szuveníreket magukkal vinni egy-egy külföldi repülős utazásra – írja közleményében a Budapest Airport. A budapesti repteret üzemeltető társaság arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek – biztonsági okokból – tiltott pirotechnikai eszköznek minősülnek a légiközlekedésben, ezért ezeket még feladott poggyászban sem lehet az utasnak magával vinnie.

Közelegnek az ünnepek, a karácsonyi és újévi készülődés során egyre több utas próbál csillagszórót, tűzijátékot és más, a repülésre veszélyesnek minősített pirotechnikai eszközt felvinni a repülőgépekre. Különösen népszerű termék ebben az időszakban a csillagszóró, elsősorban talán azért, mert külföldön nem, vagy csak nagyon kevés helyen lehet hozzájutni.

Nagyon éghet

A Budapest Airport arra hívja fel a légi utasok figyelmét, hogy a látványos és népszerű ünnepi kellék vas, magnézium, acél, alumínium vagy egyéb fajta fémport tartalmaz.
Így akár 1000-1600 Celsius fokon is éghet, emiatt szállítása a légiközlekedésben szigorúan tilos.
Hiába nehéz külföldön beszerezni, nem engedik fel a repülőkre a karácsonykor népszerű csillagszórókatForrás: Thinkstock

Ez a korlátozás egyaránt érinti a kézipoggyászt és a feladott csomagot:

ha a biztonsági szolgálat az átvizsgálás során bármelyik bőröndben vagy táskában veszélyes anyagot talál, köteles azt felnyitni, a veszélyes tárgyat pedig eltávolítani.

Ez az eljárás egyik fél számára sem kellemes, ráadásul jelentős időveszteséget, rosszabb esetben késéseket okozhat.

Terhelt időszak jön

Az év végi ünnepi időszakhoz közeledve, a biztonsági szolgálatnak több munkája van azon tárgyak miatt, melyeket a hatályos szabályozás miatt, semmiképpen nem lehet a repülőgépre vinni.


Elérkeztünk az év azon időszakához, amikor a repülőtéri biztonsági szolgálat kénytelen az utasok csomagjait, a kézi- és a feladott poggyászt egyaránt felnyitni, ha abban a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt talál az átvilágítás során" – mondta Szabó István, a Budapest Airport biztonsági igazgatója.

Csak az idén decemberben eddig mintegy kétládányi csillagszórót foglaltak le a biztonsági ellenőrzéseknél, ami nem csak kellemetlenséget okoz, hanem időveszteséget is jelent és akár a járatok késéséhez is vezethet. A biztonságért felelős reptéri munkatársak azt kérik az utasoktól,
a poggyászokba se tegyenek csillagszórót, tűzijátékot és hasonló, a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt.

Ugyanakkor semmi akadálya, hogy az ünnepek másik népszerű, szezonális kelléke, a bejgli az utassal tartson akkor, ha az ünnepi időszakot vagy annak egy részét, nem itthon tölti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!