2024. április 24. Szerda, György.
 
Karácsonyig megkapják a nyugdíjasok az Erzsébet-utalványokatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-11 19:28:03
Címkék: Bihari hírek
A karácsonyi időszakhoz közeledve a gazdaság világában is felpörögtek az események. A héten az Apple történelmi büntetést kapott, a General Electric pedig nemcsak külföldön, hanem hazánkban is leépítéseket tervez. Emellett kiderült, hogy miért dőlt el a Google új felhőkarcolója. A Tesco dolgozói mellett a nyugdíjasok is jó híreket kaptak.

A Google újragondolta a felhőkarcolók fogalmát

Saját székházat építtet a Google Nagy-Britanniában. Már elkészültek a londoni Google székház tervei, és úgy tűnik, a vállalat ezúttal nem a fellegek irányába tervezi megépíteni az új központot, hanem inkább hosszú lesz, mint egy óriási pláza.
IllusztrációForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az új építmény hosszabb lesz, mint London legmagasabb irodaháza. A Shard néven ismert torony 309,7 méter magas, míg a Google központja ennél magasabb, 329,8 méter lenne, ha talpra állítanánk.

A Heineken meglepő helyen nyit gyárat


A világ második legnagyobb sörkonglomerátuma, a Heineken óriási építkezésbe kezdett. A 100 millió dolláros (azaz 26,4 milliárd forintos) befektetés azonban szokatlannak mondható helyen veszi kezdetét.
IllusztrációForrás: NurPhoto/Diego Herculano/NurPhoto/Diego Herculano

A világ negyedik legszegényebb országára, Mozambikra esett a cég választása. A gyár a fővárosban, Maputóban lesz, és a termelés 2019-ben indul el. A gyár kapacitása 800 ezer hektoliter lesz naponta.

Hatalmas megtakarítások az elektronikus adóbevallás nyomán

Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ország várhatóan a GDP 2 százalékát, mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az elektromos adóbevallásnak köszönhetően. Erre az átállásra négy éve van az állami adminisztrációnak.
IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Mike Simons

Éves szinten hozzávetőleg 6,7 millió járulék- és adóbevallás érkezik az állami hivatalokba, mintegy 600 ezer adóalany készít ilyen bevallásokat.

Az unió feketelistájára került 17 ország

Az Európai Unió közzétette első feketelistáját, amelyen azok az adóparadicsomok szerepelnek, amelyek szankciókra számíthatnak az unió részéről. A listán 17 ország van, de egyelőre nem tudni, hogy azokkal szemben pontosan milyen konkrét lépésekre készül a közösség.
IllusztrációForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Nemcsak a fent említetteket figyeli az unió, az EU ugyanis egy úgynevezett szürkelistát is készített, amelyen az a 47 nemzet van, amelyek ígértet tettek arra, hogy megváltoztatják adózásukat az uniós előírásoknak megfelelően.

Januárban megváltozik a szódatörténelem

Jövőre várhatóan jelentősen megdrágul az otthon készített szódavíz, ezért elképzelhető, hogy jobban megéri majd a boltban, palackozott formában megvenni azt.
IllusztrációForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Míg néhány évtizede évente 300 millió patron kelt el, addig az utóbbi évekre ez a szám 10 millió darabra csökkent. A jelenlegi értékesítési adatok szerint, már nem gazdaságos az eldobható patronok forgalmazása.

Rekord büntetést kapott az Apple

Az Európai Unió és az Apple között zajló bírósági ügyben megszületett a döntés. A be nem fizetett adók miatt, a kaliforniai céget 15,4 milliárd dolláros büntetés kifizetésére kötelezték.
IllusztrációForrás: AFP/Christof Stache

Az Apple 2003 és 2014 között mindössze 0,005 százalék és 1 százalék közötti adót fizetett be az íreknél, az összes európai profitjuk után. A döntés értelmében az Apple-nek utólagosan kell visszafizetnie minden adókedvezményt.

A Tesconál megállapodtak, a General Electricnél jönnek a leépítések

A 2017-es vitás év után a Tesco és a szakszervezetek már most sikeresen megállapodtak a jövő évi bérekről. A megállapodás értelmében a Tesco jövőre 197 ezer forintra emeli a legalacsonyabb béreket.
IllusztrációForrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem ilyen fényes a helyzet a General Electricnél. A veresegyházi gyárában foglalkoztatott munkavállalóinak majdnem 8 százalékát, közel 140 dolgozót érintő leépítést tervezi a cég.

Szokatlan befektetések, amelyekkel egy vagyont lehet keresni

Az értéktelen valuták vásárlásával is lehet jó pénzt keresni. Egy 100 billiós - gyakorlatilag használhatatlan - zimbabwei bankjegy manapság például 40 fontot ért az eBayen. Jól jártak azok is, akik olyan alapra bízták a pénzüket, amelynek portfóliójában orvosi marihuánát előállító cégek papírjai voltak, mert ezek az elmúlt években hihetetlenül felfutottak..
IllusztrációForrás: 123RF

Remek üzletnek bizonyult a Lego is. A Csillagok Háborújából ismert, 2007-es kiadású Ezeréves Sólyom űrhajó eredeti ára például 342 angol font volt, ma ez 2700 fontot ér.

Mindenki megkapja a pályázati pénzt hűtő- és mosógépcserére

Az NFM 2,6 milliárd forintra emeli a háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréjére májusban meghirdetett program keretösszegét.
IllusztrációForrás: MTI/Faludi Imre

A lépés azt jelenti, hogy minden sikeres pályázó megkapja a 25-45 ezer forint közötti támogatást az energiahatékony hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosó- és szárítógépek beszerzéséhez.

Az Erzsébet-utalvány karácsonyra eljut mindenkihez

Az infláció novemberben 2,5 százalékos volt, néhány dolog az átlagon felül drágult az elmúlt időszakban. Jó hír azonban, hogy a nyugdíjasok még karácsonyig kézhez kapják az Erzsébet-utalványokat.
IllusztrációForrás: MTI/Soós Lajos

Nőtt az ipari termelés októberben, a bővülés 7,6 százalékos volt. Kiderült az is, hogy egyre többet vásárolnak a magyarok, a kiskereskedelmi forgalom jól teljesít, éves szinten akár 4,5 százalék feletti is lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!